Aquest passat dissabte, l'Agència Noruega del Medicament va declarar que tres persones vacunades amb la dosi d'AstraZeneca van ingressar al Rikshospitalet d'Oslo a causa de greus casos de coàguls de sang. Ara, el mateix centre sanitari ha confirmat que una d'elles ha mort. El director de l'agència d'aquest país escandinau, Steinar Madsen, ha donat tots els detalls de què disposen en una roda de premsa aquest migdia. Es tracta d'una professional del centre de salut de Helse, tenia 50 anys i va ingressar amb una hemorràgia cerebral just després de vacunar-se.
Sense patologies prèvies
En paral·lel, els altres dos pacients encara no han rebut l'alta. La dona que va morir ahir diumenge "era una pacient sana" i va rebre "totes les cures intensives" de què disposaven durant les primeres hores. Amb aquesta notícia, l'Institut Públic de Salut de Noruega (NHI) ha decidit suspendre de forma temporal la vacuna d'AstraZeneca. Una decisió que ja es va prendre el mateix dijous, quan aquests tres sanitaris van patir els coàguls.
Ara, les autoritats sanitàries investiguen si hi ha una connexió directa entre la vacuna AstraZeneca i casos especials de coàguls de sang. Però reiteren que, de moment, no conclouen cap connexió: "Avaluem si hi ha similituds entre els tres pacients que puguin dir alguna cosa sobre la raó per la qual han tingut un curs de malaltia tan especial", assegura Madsen.
I a Europa?
L'Agència Noruega del Medicament treballa per reunir tota la documentació i veure si el curs de la malaltia té relació amb la vacuna. Ho fan examinant tots els informes d’efectes secundaris del país que poden tenir a veure amb els coàguls de sang. A més, reben dades de Dinamarca i d'altres països. En els darrers dies, ja han rebut prop de mil nous informes sobre efectes secundaris. La majoria són transitoris, com febre i marejos, que solen desaparèixer al cap de dos o tres dies. Mirant cap a Europa, Madsen assenyala: "Hem decidit fer una pausa en la vacunació per una decisió nacional, però no té res a veure amb l’aprovació de la vacuna, encara està aprovada".
En paral·lel, les autoritats sanitàries europees han revisat el nombre de casos de coàguls de sang a Europa associats a la vacuna AstraZeneca. S’han registrat un total de 30 casos d’aquest tipus entre cinc milions de vacunats. La seva conclusió, fins ara, ha estat que no hi ha cap base per dir que la vacunació condueix a coàguls de sang. En el cas del Regne Unit, s'han marcat un nombre elevat de dosis d'AstraZeneca. Però no estan en les converses amb l'EMA: "Malauradament, estan fora de la UE, fan la seva pròpia investigació, però és clar que cooperem internacionalment a través de les fronteres nacionals. El que és important ara és mirar tots els missatges similars als que hem rebut a tots els països europeus", conclou Madsen.
Què diu AstraZeneca?
AstraZeneca, una empresa anglo-sueca que va desenvolupar la vacuna amb la Universitat d'Oxford, ha defensat la seguretat del seu producte. "Al voltant de 17 milions de persones a la Unió Europea i el Regne Unit han rebut la nostra vacuna, i el nombre de casos de coàguls de sang reportats en aquest grup és inferior als centenars de casos que s'esperarien entre la població general", ha recordat la seva responsable, Ann Taylor. I afegeix: "La naturalesa de la pandèmia ha conduït a una major atenció en casos individuals i anem més enllà de les pràctiques estàndard per al control de seguretat dels medicaments autoritzats".
Ara bé, Madsen no dona la raó a Taylor: "AstraZeneca no té la base per afirmar que aquests casos no estan relacionats amb la vacuna". I conclou: “No sabem si tenen res a veure amb la vacuna. Però tampoc no tenim la base per dir que no tenen res a veure amb ella".