Els metges estaven convençuts que podria viure almenys dos anys amb el ronyó de porc modificat genèticament que va rebre, però ha mort quan encara no han passat dos mesos que va rebre el trasplantament. Richard Rick Slayman, de 62 anys, es va sotmetre a la intervenció a l’Hospital General de Massachusetts el passat 16 de març, però la seva família i l’hospital que va realitzar el trasplantament han comunicat la seva mort i han expressat la seva profunda tristesa pel decés. Slayman passarà a la història com el primer ser humà viu trasplantat amb un ronyó de porc modificat genèticament, intervenció que va ser un èxit. L’equip de l’hospital de Massachusetts ha assegurat que no té indicis que la mort sigui una conseqüència del trasplantament. Slayman va rebre l’alta mèdica el passat 3 d’abril i va continuar la seva recuperació al seu domicili.
Primera persona viva d’aquest procediment
Slayman, de Weymouth (Massachusetts), que patia insuficiència renal terminal, va ser la primera persona viva sotmesa a aquest procediment, que va durar un total de quatre hores. Anteriorment, s’havien trasplantat temporalment ronyons de porc a donants amb mort cerebral. Altres dos homes també van rebre el cor d’un porc, però tots dos van morir al cap de pocs mesos de rebre el trasplantament. El ronyó de l'animal que va rebre Slayman va ser modificat genèticament (69 modificacions genòmiques) mitjançant la tecnologia CRISPR-Cas9 per eliminar gens nocius del porc i afegir certs gens humans per millorar la seva compatibilitat. A més, els científics van inactivar retrovirus endògens porcins al porc per eliminar qualsevol risc d'infecció en humans.
En un comunicat, la família de Slayman va agrair als metges tota la feina i suport per intentar allargar la seva vida. “Els seus enormes esforços al capdavant del xenotrasplantament van proporcionar a la nostra família set setmanes més amb Rick, i els records que vam crear durant aquest temps romandran a les nostres ments i cors", deia el comunicat. La família també ha recordat que Slayman es va sotmetre a la intervenció pionera en bona part per donar esperances als milers de persones que necessiten un trasplantament per sobreviure. Rick va aconseguir el seu objectiu i la seva esperança i optimisme perduraran per sempre", afirma el comunicat.
Més de 10.000 persones en llista d’espera
Més de 100.000 persones són a la llista d'espera nord-americana per a un trasplantament, la majoria malalts renals, i milers moren cada any abans que els arribi el torn. La necessitat d'òrgans supera amb escreix la quantitat disponible. Als Estats Units, cada dia moren 17 persones esperant un òrgan. Els ronyons són l'òrgan que més escasseja. Segons la Xarxa d'Obtenció i Trasplantament d'Òrgans, el 2023 es van trasplantar aproximadament 27.000 ronyons, però gairebé 89.000 persones estaven a la llista d'espera per a aquests òrgans. Slayman, de fet, es va sotmetre a un trasplantament de ronyó a l'hospital el 2018, però es va haver de tornar a sotmetre a diàlisi l'any passat quan va mostrar signes de fallada. Quan van sorgir complicacions en la diàlisi que requerien procediments freqüents, els metges van suggerir un xenotrasplantament, amb el ronyó de porc, com a últim recurs.
El xenotrasplantament consisteix a curar pacients humans amb cèl·lules, teixits o òrgans d'animals. Aquests intents van fracassar durant molt de temps perquè el sistema immunitari humà destruïa immediatament el teixit animal estrany. Els darrers intents s'han realitzat amb porcs modificats perquè els seus òrgans siguin més semblants als humans.