Les marques de tampons ja ho adverteixen, però encara així, quan es produeix una mort d'aquestes característiques, és inevitable sorprendre's. Com és possible morir per utilitzar un tampó? Això és el que li ha passat a una jove belga de 17 anys anomenada Maëlle, que ha mort a Charleroi (Bèlgica), després de patir una Síndrome del Xoc Tòxic (SST), una malaltia provocada per l'ús de tampons.

Després de fer ús d'un, va començar a sentir-se malament. El va pujar la febre i va experimentar nàusees i vòmits. Al començament, se li va diagnosticar una gastroenteritis greu, però després la situació va començar a agreujar-se i després de portar-la a un hospital van confirmar la presència de la síndrome que, hores després, li va causar la mort.

Però, com és possible que es pugui morir per aquesta raó? El cert és que existeixen referències d'aquesta síndrome des dels anys 80, quan van morir diverses dones sanes als Estats Units després de passar per una malaltia inexplicable que incloïa febre, xoc i una fallada orgànica múltiple. S'havien observat diversos casos des de la dècada de 1920, però el 1980, la síndrome es va convertir en una malaltia de declaració obligatòria.

Es calcula que afecta a entre 1 i 3 de cada 100.000 dones en edat fèrtil que l'utilitzen i té dos tipus: el SST estafilocócico, causat pel bacteri Staphylococcus aureus i el TSS estreptocócico, causat per estreptococ del grup A, o bacteri estreptococ. Els símptomes es desenvolupen sobtadament i progressen de forma molt ràpida.

Símptomes i causes

 

Sol provocar un quadre de febre alta sobtada, a continuació vòmits, diarrea i una erupció cutània similar a una cremada solar, particularment als palmells  i les plantes. Després es produeix un enrogiment dels ulls, la boca i el coll i contínua amb mareig, confusió, pressió arterial baixa, mals de cap, convulsions fins que en 48 hores es produeix insuficiència renal, xoc i mort.

L'aparició de la síndrome està relacionada amb l'ús de tampons, especialment dels tampons anomenats súper absorbents, encara que també s'ha comprovat la relació entre la seva aparició i complicacions del part, una lesió o una cremada, una infecció localitzada, com un furóncol, o l'ús d'una esponja anticonceptiva. De fet, l'ús de tampons està implicat en el 55 per cent dels casos.

Els bacteris que ho provoquen són presents en entre el 20 i el 30 per cent de totes les persones, i generalment tenim anticossos per protegir-los. Però d'altres no. Les causes no estan clares. Es creu que els tampons súper absorbents, que romanen més temps dins del cos, es converteixen en caldo de cultiu per als bacteris. Una altra teoria és que les fibres dels tampons esquincen la vagina, el que fa possible que els bacteris passin i entrin al corrent sanguini. L'acció o la composició dels tampons, combinats amb bacteris estafilocóciques preexistents a la vagina, probablement desencadenen la malaltia. Però el cert és que no s'està cent per cent segur de la seva causa.

Tractament

 

El tractament consisteix a combatre la infecció mitjançant oxigen, hidratació, diàlisi per tractar la insuficiència renal, drenatge i la neteja de ferides en aquests llocs i, en casos greus, l'amputació. Es poden administrar antibiòtics per via intravenosa, directament en el corrent sanguini o un tractament amb immunoglobulina per combatre la toxina. Generalment, si s'agafa a temps, se sol respondre al tractament en un parell de dies, encara que pot exigir hospitalització durant setmanes.