Les autoritats de Dinamarca han informat aquest dissabte que una persona ha mort i una altra s'ha posat greument malalta amb coàguls de sang i hemorràgia cerebral després de rebre la vacuna AstraZeneca contra la Covid-19, segons ha informat Reuters.

Es tracta de dos membres del personal de l’hospital que havien rebut la vacuna menys de 14 dies abans d'emmalaltir, segons ha explicat l’autoritat que gestiona els hospitals públics de Copenhaguen.

AstraZeneca no vol fer comentaris al respecte

Per la seva banda, la farmacèutica s'ha negat a fer comentaris sobre aquests nous casos. Tanmateix, ha fet referència a una declaració del passat dijous de la cap mèdica de l'empresa, Ann Taylor, en la qual garantien la seguretat de les vacunes i celebraven la decisió de l'Agència Europea del Medicament (EMA) que subratllaven "el benefici aclaparador del nostre vaccí per aturar la pandèmia". "Confiem que, després de les curoses decisions dels reguladors, les vacunes puguin reprendre's a Europa", afegia. 

Dinamarca no reprèn la vacunació 

Dinamarca es va sumar a l'aturada temporal de l'ús d'aquest fàrmac el passat 11 de març, tal com van fer una dotzena de països més quan es van registrar diversos casos de trombosi arreu d'Europa. 

Després que l'EMA declarés que la vacuna d'AstraZeneca "és segura i eficaç" i que els beneficis d'aquesta superen els riscos, alguns països com Alemanya, França o Espanya van revertir la decisió de suspendre el seu l'ús. 

Dinamarca, però, juntament amb Suècia i Noruega, va advertir ahir divendres que necessitaven més temps per prendre aquesta decisió. 

El veredicte de l'EMA

El passat dijous la directora de l'EMA, Emer Cooke, que va reiterar que els beneficis de la vacuna d'Oxford i AstraZenca davant la Covid-19 continuen superant els riscos després que s'hagin detectat casos de trombosi en persones vacunades.

Tanmateix, l'estudi de l'EMA  continua, perquè amb la informació analitzada no han pogut establir amb certesa una relació causal entre les vacunes i els casos de trombosi detectats en alguns països europeus. "No tenim dades suficients per concloure si aquestes reaccions adverses són causades per la vacunació o no", va apuntar la representant del Comité Avaluació de Riscos de Farmacovigilància.  

 

Imatge principal, vacunes AstraZeneca / EFE