La mortalitat per coronavirus continua disparada a Catalunya, mentre la pressió assistencial als hospitals va de baixa. Almenys 82 persones han perdut la vida en les últimes hores a causa de la Covid-19, segons el darrer recompte del Departament de Salut, i ja són 15.624 les morts registrades des de l'inici de la pandèmia. Des de l'1 de novembre han mort fins a 1.484 persones.
L'elevada mortalitat és la dada més negativa de l'últim balanç de Salut, que mostra com els contagis es mantenen per sobre del miler, amb el risc de contagi en 0,78 per segon dia consecutiu, després que arribés a 0,76 dijous i divendres passat. S'han detectat 1.281 contagis i ja són 332.693 els casos acumulats des de l'inici de la pandèmia.
Baixa la pressió hospitalària
La dada positiva de la jornada és la reducció de la pressió assistencial als centres hospitalaris, on es comptabilitzen 99 pacients menys ingressats respecte a l'anterior recompte. En el dia d'avui hi ha, segons Salut, 2.018 persones ingressades, un nombre similar al registrat a finals d'octubre, quan van començar a disparar-se els ingressos fins a arribar a 2.770 el 5 de novembre passat. El mateix passa a les unitats de cures intensives, on també hi ha menys llits ocupats, cinc menys respecte a l'anterior recompte. Ara mateix hi ha 509 persones ateses a les UCI. L'evolució de la situació assistencial és primordial per anar avançant en l'aixecament de les restriccions.
La tercera dada positiva del dia és que es manté la tendència a la baixa del risc de rebrot, que se situa ja en 273, molt lluny dels 731 punts registrats en el pic de la segona onada a finals d'octubre, quan va arribar fins a 904. En una jornada ha registrat un descens de 20 punts. Els experts destaquen que les restriccions adoptades a l'octubre han donat els seus fruits i fan una crida a seguir les recomanacions durant la desescalada que es va posar en marxa dilluns.
Deu milions de xeringues
En espera de l’arribada de la vacuna el Govern ha comprat deu milions de xeringues amb l'esperança de començar a vacunar a finals de gener. Salut preveu comptar amb 350.000 dosis de la vacuna de la companyia Pfizer, amb la qual cosa s'espera immunitzar unes 175.000 persones a principis d'any, ja que aquesta vacuna es dispensa en dues injeccions.
Els primers a rebre la vacuna seran les persones més vulnerables, els treballadors essencials i que tenen més exposició a virus, les persones de determinats col·lectius amb més risc de transmissió. Salut està estudiant diferents estratègies per determinar quins són els col·lectius que cal prioritzar.
Proposta dels experts
La plataforma independent de científics promoguda conjuntament per l'Institut de Salut Global de Barcelona i el Col·legi de Metges de Barcelona ha elaborat una proposta segons la qual el primer grup a vacunar-se contra la Covid-19 hauria de ser el personal sanitari en contacte amb pacients i els treballadors de residències de gent gran i personal de primers auxilis, atès que és el col·lectiu més exposat.
Després arribaria el torn dels grups més vulnerables, com les persones majors de 80 anys, que fins ara han suposat més de la meitat dels morts des que va començar la pandèmia a Catalunya.