El director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, ha constatat aquest diumenge que el toc de queda es compleix en general i que hi ha una minoria que es resisteix, sobretot joves en grups petits. En aquest sentit, ha explicat al 3/24 que s'han imposat ja més de 200 sancions des de divendres a la nit.
Ferrer també ha apuntat que aquesta passada nit hi ha hagut un 70% menys de mobilitat en comparació amb el mateix dia de fa dos anys. "A la 1 queden els carrers buits i només queden grups petits. La major part de la ciutadania compleix", ha resumit. Sobre els botellons, que ja estaven prohibits abans del toc de queda, el director dels Mossos ha argumentat que es tracta d'un model d'oci i turístic que no només pertoca a ell abordar.
Ferrer ha negat passivitat dels Mossos i ha reiterat el balanç "satisfactori" del primer cap de setmana amb toc de queda, tot recordant que la pandèmia ja dura un any i mig i "la fatiga és un element no menor" entre la ciutadania.
La situació a les UCI
La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha assegurat aquest diumenge que el pic d'aquesta cinquena onada a les UCI podria arribar als 400 o 500 pacients a finals de juliol. En una entrevista a Rac1, Craywinckel ha dit que els centres estan ara compatibilitzant activitat covid amb altres patologies, amb el problema afegit que molts professionals comencen vacances. Per això, ha remarcat que és un moment "molt complicat".
En aquest context, ha explicat, ja hi ha dificultats als hospitals per mantenir activitat programada. La responsable del CatSalut ha dit que hi ha un problema "gravíssim" de mans i no ha descartat activar sanitaris de vacances tot i que és "l'última opció" i "gairebé una línia vermella". "Si la situació ho demanda els professionals sanitaris tenen aquesta primera missió, que és ajudar i atendre la població", ha dit.
Contagis i toc de queda
Segons Craywinckel, bona part dels contagis s'estan produint al carrer, en grans festes, sortides, viatges de fi de curs o festes de graduació, entre altres. "Hi ha molta interacció social", ha assegurat. La directora del CatSalut s'ha mostrat preocupada per aquest fet perquè creu que la por a la realitat de contagiar-se no ha calat entre els joves.
"En aquests moments tenim un volum rellevant de pacients a les UCI per sota dels 40 i tenim casos d'onades prèvies de gent jove amb covid persistent", ha remarcat a Rac1.
Sobre el toc de queda, ha indicat que s'hauria de mantenir fins que la incidència sigui més baixa. "No ens hauríem de permetre una incidència acumulada per sobre dels 250 i viure amb normalitat", ha afegit. El criteri del toc de queda, ha apuntat, és rebaixar la incidència i que hi hagi una tendència. Com a mínim, ha augurat, s'allargarà tres setmanes.
Craywinckel ha reconegut que la reobertura no va ser prou lenta com hauria d'haver estat i ha reconegut l'error. Des del punt de vista del CatSalut, a més, creu que s'ha reaccionat tard als contagis i lamenta que els "tempos" no fossin els mateixos que per a la desescalada. El toc de queda aprovat, ha afirmat, estava posat damunt la taula des del 4 de juliol.