Mutacions, soques, variants del coronavirus... ens estem acostumant a sentir cada vegada més aquestes paraules, però les podem fer servir com a sinònims? Tècnicament, no. Ara per ara, ja són quatre les noves variants que s'han detectat de la Covid, tot i que de mutacions, n'hi ha hagut més de 4.000.

Amb els contagis, es van creant 'errors' i és aleshores quan es produeixen les mutacions. En fer la seqüencialització o anàlisis dels virus, els científics que les analitzen detecten aquestes mutacions que poden agrupar-se en variants. 

Variants i mutacions

Així, és correcte parlar de variant britànica o bé variant B.1.1.7 i dir que té diferents mutacions en el seu genoma. De fet, segons un article d'Animal Político, hauria tingut unes 23 mutacions, tot i que la principal es desenvolupa a la posició 501 del seu codi genètic. 

coronavirus celula molecula niaid flickr

Ampliació del coronavirus / Flickr Niaid

D'aquesta manera, les variants del coronavirus detectades a Sud-àfrica, el Brasil o Califòrnia també són 'variants' i no soques ni mutacions. El mateix article subratlla –per complicar una mica més les coses– que la variant sud-africana i la del Regne Unit comparteixen una mutació, la de la posició 501.

Què és una soca?

En canvi, una soca és, per exemple, el SARS-CoV-2 dels coronavirus. De fet, les soques més conegudes del coronavirus són el SARS-CoV-2 i el SARS. Per tant, segons el mateix article del qual es fa ressò la BBC Mundo, seria imprecís mencionar el concepte de "soca britànica". Per tal de poder-s'hi referir d'aquesta manera, el virus hauria d'experimentar un canvi molt important o una mutació dràstica. 

La variant britànica a Catalunya

A Catalunya, ara per ara, hi hauria confirmats una 60 de casos de la variant britànica i uns altres 41 en podrien ser sospitosos, segons ha informat el departament de Salut en una roda de premsa aquest dilluns.

Segons el mateix departament, de tots els casos positius es fa un estudi de contactes. "Alguns tenen vincle epidemiològic amb un viatge i d'altres no, per tant parlaríem de casos de segona generació", explicava el coordinador de la unitat Covid a Catalunya, Jacobo Mendioroz. Tot i això, ha volgut remarcar que els contagis de la variant britànica i els que no "s'eviten de la mateixa manera".

 

 

Imatge principal: ampliació del coronavirus / Flickr Niaid