Primer bebè que neix amb anticossos contra el coronavirus. Un grup de científics de la Universitat Atlàntica de Florida ha notificat el primer cas de bebè amb immunitat a través de la mare. És a dir, ella va rebre la vacuna anti-Covid de Moderna a les 36 setmanes de gestació i sense infecció prèvia del virus, segons consta l'estudi publicat a medRxiv i del que s'ha fet ressò Redacción Médica.

El petit va néixer amb immunoglobines IgG, un dels cinc anticossos que l'organisme fabrica per a defensar-se dels patògens. Segons detalla el digital, els investigadors expliquen que van agafar una mostra de sang del cordó umbilical immediatament després del naixement i abans de la sortida de la placenta amb 0,5 ml extrets per al sèrum, i van enviar-lo per a la prova d'anticossos contra la proteïna Spike del SARS-CoV-2, destaca.

Mentre la mare ha estat alletant al bebè va rebre la segona dosi de la vacuna, és a dir, quan ja havia donat a llum, segons el que determina la mateixa farmacèutica, que és esperar 28 dies entre la primera i la segona dosi. 

Com van passar els anticossos?

Els investigadors assenyalen que la vacunació materna contra la grip i la TDaP ha estat estudiada en termes de seguretat i eficàcia per a la protecció del nadó, a través del pas d'anticossos per la placenta i que esperen que contra el coronavirus passi exactament el mateix. 

"Hi ha una necessitat important i urgent d'investigació respecte a la seguretat i eficàcia de la vacunació contra el SARS-CoV-2 durant l'embaràs", comenten els autors i es fa ressò la mateixa publicació. "Encara es desconeix l'eficiència protectora en els nadons i el moment ideal de la vacunació materna". En aquest sentit, insisteixen que fan falta "més estudis per quantificar la quantitat i duració dels anticossos neutralitzants virals presents en bebès".

Els anticossos de la mare protegeixen el bebè

La protecció del nounat davant la infecció depèn, principalment, de les respostes immunitàries innates del bebè i els anticossos adquirits per via transplacentària derivats de la mare. Així ho recull un altre article publicat també a Redacción Médica que es fa ressò d'un estudi fet per diversos investigadors de Filadèlfia (Estats Units) que consideren que la mesura que els anticossos materns produïts en resposta al SARS-CoV-2 durant l'embaràs passin a la placenta és important per comprendre la protecció del bebè.

Fins ara, però, abans de saber-se la informació de la Universitat Atlàntica de Florida, els estudis feien referència a informes de casos i sèries molt limitats, amb infecció simptomàtica.  

 

 

 

Imatge principal: nadó / Unsplash