Al Nepal no hi ha llits d'hospital disponibles ni per als metges ni per a les seves famílies. El coronavirus ha exposat la vulnerabilitat de tothom al país. Els hospitals s'han quedat sense oxigen i les crides a les xarxes socials per ser atesos pel coronavirus han estat i són múltiples. En dues setmanes, la Universitat d'Oxford ha registrat un augment de casos del 668%, en comparació amb la quinzena anterior. 

Hi ha tan pocs bidons d'oxigen al país, que les autoritats han demanat als escaladors de l'Everest que portin els seus buits en comptes d'abandonar-los a les muntanyes per intentar reomplir-los. 

El país ha emès uns 700 permisos a escaladors per a 16 pics de l'Himàlaia, uns 408 per a l'Everest durant la temporada d'abril i maig en un intent per reactivar la indústria. Ara, però, les autoritats han demanat als escaladors que ajudin al Nepal a combatre l'augment de casos de coronavirus que ha portat el fràgil sistema de salut del país al límit i a punt de col·lapsar, tal com ho ha fet a l'índia, on les morts s'han mantingut properes al rècord. 

La situació és crítica als hospitals de Katmandú, Nepal / Efe

De fet, l'Índia pateix un dels pitjors brots del món, ha informat aquest dilluns de prop de 370.000 noves infeccions i més de 3.700 morts. Aquesta increïble onada ha comportat molts problemes als hospitals que s'han quedat sense oxigen i ha comportat que familiars i amics busquessin oxigen a través de les xarxes socials. Els experts ja han avisat, però, que les xifres oficials de casos morts són molt més baixes que les xifres reals.

Els escaladors s'han emportat 3.500 bidons

Un alt funcionari de l'Associació de Muntanyisme del Nepal (NMA, per les seves sigles en anglès), Kul Bahadur Gurung, diu que els escaladors s'havien emportat uns 3.500 bidons d'oxigen, segons Reuters. Aquests normalment són enterrats en allaus o directament s'abandonen una vegada finalitzada l'expedició. 

"Fem una crida als escaladors i xerpes perquè ens portin les seves ampolles i bidons buits, sempre que sigui possible, ja que poden reomplir-se i fer-se servir per al tractament dels pacients amb coronavirus que tenen necessitats urgents", detallava Gurung.

Un membre del personal sanitari descansa a Katmandú, Nepal / Efe

Aquest diumenge, el Nepal ha informat d'un augment diari de 8.777 infeccions, 30 vegades la xifra registrada el dia 9 d'abril. El nombre total de casos supera els 404.000 i el nombre de morts ja puja fins als 3859.  La situació és crítica perquè hospitals privats i públics de Katmandú, la capital del país, han dit que no poden rebre més pacients per culpa de la falta d'oxigen. Hi manca tant el gas com els bidons.

 

 

Imatge principal: un home dret sobre bidons d'oxigen buits a Katmandú, Nepal / Efe