L'Informe Mundial sobre Drogues 2024 presentat per l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD) posa sobre la taula dades preocupants sobre el consum de drogues arreu del món. Just quan els perills del fentanil són cada cop més coneguts i les polítiques contra aquesta perillosa droga es posen en marxa, n'entra en escena una de pitjor: el nitazè. L'agència de l'ONU alerta en el seu informe anual que l'ús d'aquest tipus de droga sintètica s'està estenent per Europa i Amèrica del Nord.

Hi ha diversos tipus de nitazens, però comparteixen que "són més barats de produir que l'heroïna, no calen grans quantitats per consumir-los i tenen més potencial addictiu", segons ha detallat Angela Me, cap d'Investigació i Anàlisi de l'ONUDD, El seu consum es produeix moltes vegades per desconeixement, en confondre-la amb altres estupefaents com l'heroïna o com a adulterant.

El nitazè és 40 vegades més fort que el fentanil i 140 vegades més potent que la morfina. A Europa, fins ara, s'han declarat al voltant de 200 sobredosis, però com que és una droga molt difícil de detectar, és possible que la xifra sigui més gran.  Hi ha 20 subtipus del nitazè, el més popular és l'isotonitazè, conegut com a 'iso' o 'toni', un subtipus que el Ministeri de Sanitat va incloure en la llista d'estupefaents d'especial vigilància el 2021.

D'on surt i que provoca?

Aquesta mena d'opioides no són nous, es van crear a la dècada de 1950 com a medicament per al dolor, però són tan potents i addictius que mai no han estat aprovats per a ús mèdic o terapèutic. A diferència del fentanil, el nitazè mai va ser utilitzat com a medicament, sinó que després de ser prohibit per les autoritats estatunidenques per a l'ús mèdic, alguns laboratoris il·legals el van produir directament com a droga. Com sempre ha viscut a la il·legalitat i estava pràcticament oblidada, aquesta droga no ha estat mai inclosa en cap llei ni convenció. Va ressorgir de l'oblit quan es va començar a produir il·legalment a l'Oest Mitjà dels Estats Units l'any 2019, des d'allà s'ha anat expandint i ara pica a la porta d'Europa. 

Un dels principals problemes per distingir com ha penetrat aquesta mena d'opioides a la societat és el fet que són difícils de detectar. Calen proves especialitzades de laboratori i les reactives al fentanil no funcionen. Les complicacions per a la seva detecció obstaculitzen investigar sobre aquesta substància, qui la produeix i la distribueix. Tanmateix, sí que es coneix el que produeix en qui la consumeix. Com altres opiades com la morfina o el fentanil, redueix les pupil·les, alenteix el sistema respiratori i nerviós. És més perillosa que les drogues esmentades per la seva potència, ja que aquests símptomes que condueixen a la sobredosi es donen més ràpidament. 

Què té a veure l'Afganistan amb aquesta crisi?

L'expansió de nitazens ha coincidit amb la prohibició del cultiu del cascall a l'Afganistan, la flor de la qual s'extreu l'opi. Aquesta prohibició implantada pels talibans ha provocat la caiguda del 74% de l'oferta mundial d'opi i ha deixat Birmània com el productor mundial més gran d'aquesta droga. És a dir, hi ha escassetat del producte i els consumidors busquen alternatives, és aquí on entren els opioides sintètics, com el fentanil i els nitazens. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!