Ens espera un cap de setmana assolellat i amb temperatures primaverals, una ocasió perfecta per sortir al carrer i prendre el sol. Així, directe i sense protecció, encara que només durant 15 minuts al dia i a primera hora del matí o la tarda. Amb aquell temps és suficient perquè el nostre cos sintetitzi vitamina D, una vitamina essencial que s'ha convertit en un veritable problema de salut pública.

Entre el 70 i el 80% de la població mundial té dèficit de vitamina D

Es calcula que entre el 70 i el 80% de la població mundial té dèficit de vitamina D. I no només en aquells països del nord en els quals escasseja la llum a l'hivern; les regions de la Mediterrània també estan afectades per aquesta pandèmia que té molt preocupada la comunitat mèdica internacional, ja que la seva deficiència s'associa amb malalties cardiovasculars, obesitat, síndrome metabòlica, diabetis tipus 2, diversos tipus de càncer, immunodeficiències i un augment de la mortalitat.

Pixabay

Precisament, respecte a aquesta relació entre la falta de vitamina D i l'obesitat, la diabetis tipus 2 i la resistència a la insulina, la prestigiosa publicació Journal of Obesity and Overweight va recollir en les seves pàgines un estudi dut a terme a la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Medeniyet d'Istanbul.

La investigació analitza com la deficiència produeix inflamació en el teixit adipós i estrès oxidatiu. A més, afavoreix la resistència del nostre cos a la insulina i, per tant, augmenta les possibilitats de desenvolupar diabetis tipus 2 i altera la resposta de les citosines, un grup de proteïnes del nostre cos que actuen fonamentalment com a reguladors de les respostes immunitària i inflamatòria.

Però... com podem saber si tenim falta de vitamina D? Les anàlisis de sang ens diuen amb exactitud quins són els nivells del nostre cos, però existeixen una sèrie de símptomes que ens poden posar en alerta: cansament, debilitat, apatia, ansietat, formiguejos i entumiment, rampes musculars, trastorns del son i la concentració.

Quines formes presenta la vitamina D?

La vitamina D presenta dues formes principalment: la vitamina D2, produïda naturalment per algunes plantes, i la vitamina D3 o colecalciferol que és produïda naturalment pel cos quan la pell s'exposa a la radiació ultraviolada de la llum del sol, que és la nostra principal font d'absorció de la mateixa (en gairebé un 90%). Aquesta última es troba també en el greix de certs productes animals (l'areng, el salmó, les sardines, la tonyina o l'oli de fetge de peix). Els ous, el formatge, la llet i la mantega són bones fonts.

Pixabay

Per millorar el seu dèficit, l'Organització Mundial de la Salut recomana prendre el sol aproximadament 15 minuts al dia al principi o al final del dia i un consum diari de vitamina D de 5 µg al dia, que equival, per posar un exemple, a uns 100 grams de tonyina. En el cas que existeixi un dèficit sever, el metge pot receptar suplements específics dels quals no es pot sobrepassar mai la dosi indicada.