Fa uns mesos,  un estudi revelava que la vitamina D podria ajudar a reduir les complicacions provocades pel coronavirus. Els investigadors del Trinity College de Dublín, la Universitat de Liverpool i l'Estudi Longitudinal Irlandès sobre l'Envelliment (TILDA) van examinar l'associació entre els nivells de vitamina D i la taxa de mortalitat de Covid-19 i van descobrir que la vitamina podria ajudar al sistema immunitari en la lluita contra el coronavirus. Després d'analitzar més de 20 anys de dades europees sobre la vitamia D i comparar-les amb les estadístiques actuals del coronavirus, els investigadors van demostrar que les taxes més altes d'infecció i mortalitat s'havien registrat en poblacions amb baixes concentracions de vitamina D.

Ara, però, unes setmanes més tard i un coneixement del coronavirus una mica més ampli s'ha demostrat que no hi ha evidència científica que prendre suplements de vitamina D ajudi a prevenir el coronavirus, segons un grup d'experts de salut pública del Regne Unit.

Un article del diari britànic The Guardian recorda que es va iniciar una investigació sobre el fet que l'anomenada vitamina del sol podria reduir el risc de contraure coronavirus davant l'important nombre de persones negres, asiàtiques i ètnies que contreien el virus i morien a causa de la malaltia. Els nivells més alts de melanina a la pell provoquen una menor absorció de la vitamina D de la llum solar.

sol platja unsplash

Unsplash

Ara bé, després de tot plegat, l'Institut Nacional d'Excel·lència en Salut i Atenció de Niça va concloure que, en examinar cinc estudis, no havia trobat cap evidència que la vitamina D portés algun benefici en relació al coronavirus.

"Tot i que hi ha beneficis per a la salut associats a la vitamina D, no s'ha trobat evidència ràpida i suficient per confirmar l'ús de suplements de vitamina D pel tractament o la prevenció del coronavirus", explicava Paul Chrisp, director del centre. "Sabem que la investigació sobre aquest tema està en marxa i se segueix monitorant la nova evidència publicada", detallava a través del diari britànic. 

Al mateix temps, el Comitè Científic Assessor sobre Nutrició del Regne Unit (SACN) arribava a conclusions similars, afirmant que l'evidència no donava suport a la recomanació de suplements de vitamina D per prevenir infeccions respiratòries.