No s'espera que hi hagi prou vacunes per al coronavirus per tornar a la normalitat fins a l'any 2022, segons ha dit aquesta setmana el científic en cap de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Soumya Swaminathan. En aquest sentit, Swaminathan ha verbalitzat que la iniciativa Covax de l'OMS, el mecanisme d'agrupació de recursos per brindar un accés equitatiu a les vacunes en països amb diferents vies d'ingressos, només podria reunir al voltant de centenars de milions de dosis en mig any, fet que significa que cada un dels 172 països que participen de la iniciativa, "tindran alguna cosa".
Però, tot i això, la quantitat de dosis serà massa petita per canviar algunes mesures de protecció que estem vivint aquests mesos: mans-distància-mascareta, fins que, com a mínim, la producció augmenti i arribi a la xifra de 2.000 milions per a finals del 2021. "La gent s'imagina que al gener hi haurà vacunes per a tothom i les coses tornaran a la normalitat. I no és així com funcionen les coses".
"La nostra millor predicció (per al llançament de vacunes) és a mitjans del 2021, perquè a principis d'any és quan es començaran a veure els resultats d'alguns d'aquests assajos".
Les vacunes
La Xina no es vol esperar. Aquest dimarts, un funcionari del Centre Xinès per al Control i Prevenció de Malalties va assegurar que el país asiàtic podria disposar d'una vacuna per al públic general a partir del novembre. El president dels Estats Units, Donald Trump, també ha promès que aviat hi haurà una vacuna. Aquesta cursa per aconseguir ser el primer en desenvolupar una vacuna que funcioni provoca pressió política, i també el fet d'emetre llicències d'ús d'emergència prematurament. Rússia ha detallat aquesta setmana que hi ha 26 vacunes en vies de desenvolupament al país. Tot i això, no se sap del cert en quina fase es troba cada una.
De fet, en aquest sentit l'OMS té la intenció d'emetre unes pautes sobre l'ús de vacunes d'emergència a finals d'aquesta setmana. "Tots els assajos que estan en marxa tenen un seguiment d'almenys 12 mesos, si no més", ha detallat. "Aquest és el temps que normalment ens agradaria deixar que passés per no tenir i detectar efectes adversos després de les primeres setmanes".
"Com que es tracta d'una pandèmia, és possible que molts reguladors vulguin fer una llista d'ús d'emergència, fet que és comprensible, però hi ha d'haver alguns criteris al respecte", ha insistit. Sense anar més lluny, ha advertit que l'Administració de Drogues i Aliments dels EUA (FDA) emetrà aviat unes pautes d'ús.
L'aprovació i l'autorització
El director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, Anthony Fauci, en una conversa amb la CNN aquesta setmana ha detallat que qualsevol vacuna ha de ser aprovada i autoritzada per la FDA i que és un procés que en circumstàncies normals pot tardar mesos o anys. Malgrat tot, s'ha promès un procés ràpid per a una vacuna Covid-19, el mateix que es comenta des de l'OMS.
En aquesta mateixa línia i la de les presses, hi ha certa "por" que una vacuna s'aprovi abans de superar totes les fases. Cosa que, segons el director dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), el doctor Francis Collins, no podria passar. En el cas dels EUA, "és possible que l'Administració d'Aliments i Medicaments pugui atorgar una autorització d'ús d'emergència, no una aprovació per a una vacuna experimental abans que es completi el seu assaig de fase 3", ha exposat també a la cadena nord-americana.
Una opinió que, de fet, comparteixen dos excomissionats de l'FDA, el doctor Mark McClellan i Scott Gottlieb. "És poc probable que una vacuna rebi l'aprovació completa i una àmplia distribució de manera immediata", comentaven. "En canvi, l'FDA probablement autoritzarà l'ús de vacunes en grups específics de persones amb risc alt i amb més possibilitats de beneficiar-se de la vacuna".