La variant òmicron ha arribat amb força. Davant la preocupació general al voltant d'aquesta nova variant del coronavirus i les poques coses que encara se'n saben, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha mogut fitxa. Aquest dilluns, ja advertia que presenta un "risc molt alt" d'augment d'infeccions que podrien tenir "conseqüències greus" en alguns llocs.

Ara, però, ha fet un pas més enllà i ha dit que aquells que no estan completament vacunats i que són vulnerables contra el coronavirus, incloent-hi els més grans de 60 anys, haurien d'endarrerir viatges a àrees amb transmissió comunitària, ja que alguns països ja estan començant a engegar la maquinària de les restriccions per parar els peus a la variant òmicron. Les mesures es van produir tot just quan la mateixa OMS deia que "les prohibicions generals" no aturarien la soca del virus. 

Els Estats Units demanaran proves molt estrictes a les fronteres per a tots els viatgers, incloent-hi americans que retornin al seu país, enmig de les preocupacions de variants com òmicron. Demanaran una prova negativa de coronavirus independentment de si tenen o no la vacunació completa. També s'està considerant que, un cop dintre del país, al cap de tres o cinc dies s'hagin de requerir noves proves per controlar possibles infeccions. La mesura, segons destaca el The Guardian, forma part d'una estratègia millorada contra el coronavirus que el president dels EUA, Joe Biden, pretén anunciar aquest mateix dijous. 

Per entrar i sortir del Canadà també serà necessària una vacuna contra el coronavirus. El Japó ampliarà la seva prohibició de viatjar als estrangers que tornen al país per evitar que els residents a l'Àfrica puguin tornar (de moment). Singapur també ha advertit que requerirà proves de PCR obligatòries per entrar al país per a tothom. Es podran fer tests d'antígens en cas que tinguin la vacunació completa. 

Per què no protegiran les restriccions?

"Les persones que no han estat vacunades amb la pauta completa o que no tenen proves d'infecció prèvia per SARS-CoV-2 i tenen un risc més important de desenvolupar una malaltia greu i morir, incloent-hi persones de 60 anys o més o aquelles amb comorbiditats que presenten un risc més important de covid... cal recomanar que es posposin els viatges a zones amb transmissió comunitària".

L'OMS també ha matisat que les prohibicions generals de viatge "no evitaran la propagació internacional i suposen una càrrega per a les vides". A més, ha destacat que les prohibicions poden tenir més efectes adversos, com, per exemple, provocar que els països no vulguin compartir més dades epidemiològiques. 

El cap de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha exposat que és comprensible que els països busquin protegir els seus ciutadans "contra una variant que encara no entenem del tot". Al mateix temps, però, també ha demanat que la resposta global sigui "tranquil·la, coordinada i coherent" i ha fet una crida a "prendre mesures racionals i proporcionals de reducció de risc". 

 

 

Imatge principal: pintada al terra de "please, keep your distance" (si us plau mantingui la distància) al London Bridge, Londres / Efe