El Nolotil, al punt de mira una vegada més. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha iniciat la revisió dels medicaments que contenen l'analgèsic metamizol, entre ells el Nolotil, el més usat, per a analitzar el risc d'agranulocitosi, una caiguda sobtada dels glòbuls blancs que pot provocar infeccions greus. La revisió dels medicaments amb metamizol es deu a la preocupació que les mesures adoptades per a minimitzar el risc conegut d'agranulocitosi poden “no ser prou eficaces”, assenyala l'EMA en un comunicat publicat aquest divendres. El metamizol —també conegut com a dipirona— és un compost analgèsic que s'ha utilitzat a països que ara conformen la Unió Europea des de la dècada de 1920 i es pren per via oral, supositori o injectable, per a tractar el dolor i la febre de moderats a intensos.

Els medicaments que contenen metamizol estan autoritzats en 19 estats membres de la UE, entre ells Espanya, per a tractar el dolor i la febre de moderats a intensos. A Finlàndia, estat membre a on està l'origen d'aquesta recerca, s'ha retirat l'únic fàrmac autoritzat que conté metamizol. A altres països extracomunitaris com el Regne Unit, els Estats Units, l'Índia o Austràlia, per exemple, està prohibit. Els usos autoritzats d'aquest analgèsic varien d'un país a un altre, i van des del tractament del dolor després d'una cirurgia o lesions fins al tractament del dolor i la febre relacionats amb el càncer.

Aquest efecte secundari conegut dels medicaments que contenen metamizol és l'agranulocitosi, que consisteix en una disminució sobtada i brusca dels nivells de granulòcits, un tipus de glòbul blanc, la qual cosa pot provocar infeccions greus que poden ser mortals, segons expliquen les autoritats farmacològiques europees. La informació del producte dels diversos medicaments que contenen metamizol actualment enumera l'agranulocitosi com un efecte secundari infreqüent (que ocorre en fins a 1 de cada 1.000 persones) o un efecte secundari molt rar (que ocorre en fins a 1 de cada 10.000 persones). Les mesures adoptades per a minimitzar aquest risc varien d'un país a un altre.

El Comitè de Seguretat de l'EMA (PRAC) revisarà ara el risc d'agranulocitosi de tots els medicaments que contenen metamizol autoritzats a la UE en els seus diferents usos permesos, així com les mesures de minimització de riscos existents. Aquest comitè avaluarà l'impacte de l'agranulocitosi en la relació beneficio-risc dels medicaments i emetrà una recomanació sobre si les seves autoritzacions de comercialització han de mantenir-se, modificar-se, suspendre's o revocar-se en tota la UE. La revisió inclourà tant els medicaments que contenen metamizol sol com els que contenen metamizol en combinació amb altres principis actius.

Estan disponibles sota una varietat de noms que inclouen Afexil, Algifen, Algifen Neo, Algi-Mabo, Algocalmin, Algopyrin, Algozone, Alindor, Alkagin, Alvotor, Analgin, Benlek, Berlosin, Buscapina Compositum, Dialginum, Dolocalma, Flamborin, Gardan, Hexalgin, Locamin, Metagelan, Metalgial, Metamistad, Metamizol, Metapyrin, Natrijev, Nodoryl, Nofebran, Nolotil, Novalgin, Novalgina, Novalgine, Novaminsulfon, Novocalmin, Panalgorin, Piafen, Piralgin, Pyralgina, Quarelin, Scopolan Compositum, Espasmón y Tempalgina, precisa l'EMA.

Un dels fàrmacs més consumits a Catalunya

El consum del Nolotil i medicaments de la resta de fàrmacs de la família que conté el mateix principi actiu, el Metamizol, s’ha disparat a Catalunya en els darrers cinc anys. En concret, ha pujat un 40 % des del 2018, i les receptes que es van lliurar en el 2023 a través de CatSalut superen els 3,1 milions (3.142.892). Les dades del consum a Catalunya durant el 2023 proporcionades pel Servei Català de Salut demostren la tendència. Se'n van dispensar més de mig milió només en els dos primers mesos del 2024, un 3,8% més que en el mateix període de l'any passat i superant també els anys precedents.

Alhora, el Nolotil és objecte d’una investigació de la fiscalia de l’Audiència Nacional, que estudia els possibles efectes secundaris per la salut.  Al conjunt d'Espanya, va ser el medicament més venut el 2020, i es venen més de 22 milions d’unitats cada any, segons les dades de la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols. La franja d'edat en què Nolotil i similars és més popular és la de majors de 84 anys. En general, com més avançada és l'edat, més s'utilitza el fàrmac: un 11,8% de les prescripcions van anar a parar a pacients d'entre 75 i 79 anys, i un 10%, a persones d'entre 80 i 84.

L’Associació d'Afectats per Fàrmacs (ADAF) va interposar a finals del 2023 una demanda contra el Ministeri de Sanitat i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, al·legant vulneració de drets fonamentals, amb l’objectiu que es deixi de receptar a tot Espanya qualsevol medicament que contingui metamizol, especialment el Nolotil. L’ADAF critica que es recepti pràcticament per a tota mena de dolors, des de cefalees fins a dolors musculars i postoperatoris, sense advertir adequadament sobre els seus riscos i els efectes secundaris que pot arribar a provocar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!