S'havien promès moltes dosis de la vacuna contra el coronavirus als països més pobres. Malgrat tot, només s'ha entregat una de cada set dosis de la vacuna, segons destaca un informe. De les 1.800 milions de dosis promeses per les nacions riques, només 261 milions (14%) han arribat als països amb ingressos baixos, segons l'anàlisi de People's Vaccinealliance, una coalició de grups que inclou Oxfam, ActionAid i Amnistia Internacional.

Així, tal com recull el The Guardian, gairebé un any després que les vacunes estiguessin disponibles per primera vegada, només l'1,3% de les persones que viuen a les parts més pobres del món estan completament vacunades. 

Les dosis promeses

El Regne Unit va prometre enviar 100 milions de dosis, però fins ara només n'ha entregat 9,6 milions, menys del 10%, segons l'informe. Canadà ha entregat 3,2 milions (8%) dels 40 milions promesos. Els Estats Units és el país que més dosis ha entregat, gairebé 177 milions. Malgrat tot, és només el 16% del que havia promès, perquè en total havia d'entregar 1.100 milions de dosis. 

Per altra banda, les farmacèutiques de Johnson & Johnson, Moderna, Oxford i Pfizer havien promès 994 milions de dosis a Covax, però només n'han entregat 120 milions (12%), segons destaca el mateix informe que recull el rotatiu britànic. 

Robbie Silverman, d'Oxfam, ha declarat al mateix diari que aquestes xifres suposen "el fracàs de les donacions dels països rics i el fracàs de Covax". Precisament per la falta de dosis, alguns països han tirat pel dret i han començat a fabricar vacunes contra el coronavirus dins de les seves fronteres per mirar d'aconseguir solucions. 

L'OMS es reafirma: és una prioritat

En aquest context, l'Organització Mundial de la Salut ha advertit públicament que ha de ser una prioritat mundial administrar dosis als països en desenvolupament abans que s'acabi l'any. Malgrat tot, l'informe diu que les nacions riques estan treballant amb dades del 2022. L'OMS ja ha dit que aquests endarreriments provocaran morts innecessàries. 

Índia i Sud-àfrica han demanat a l'Organització Mundial del Comerç (OMC) que suspenguin l'aplicació de les patents de vacunes i tractaments contra el coronavirus perquè la vacunació pugui arribar als països més pobres i amb falta de recursos. La crida compta amb el suport de més de 100 nacions i grups de drets humans com Metges sense Fronteres, Human Rights Watch i Oxfam.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una dosi de la vacuna contra el coronavirus / Efe