A Noruega, han saltat totes les alarmes amb la mort d'una treballadora sanitària després de vacunar-se amb AstraZeneca i patir un trombe. Malgrat que les autoritats encara estan investigant si hi ha causa efecte entre la vacuna i la seva mort, l'Agència de Medicina Noruega, coneguda com Legemiddelverket, ha publicat una guia per detectar quins efectes secundaris de la injecció d'AstraZeneca són habituals i quins requereixen de l'ajuda urgent d'un metge.

Aquest informe, també ha estat avalat per l'Institut de Salut Pública del país escandinau i ofereix una visió general per a tots els seus ciutadans. Així doncs, titlla de "normals" alguns efectes secundaris que la majoria de les persones experimenten els primers dies de vacunació i són:

  • Sensibilitat o dolor al lloc de la punció
  • Cefalea
  • Fatiga
  • Dolor muscular i articular
  • Nàusees o malestar
  • Febre o calfreds

L'Agència explicita que "la majoria de la gent tolera bé aquests efectes secundaris transitoris, mentre que d’altres experimenten molèsties importants pocs dies després de la vacunació".

Tampoc nega que aquests poden ser desagradables: "No és estrany sentir-se tan malalt que cal estar a casa uns dies després de la vacuna d'AstraZeneca. Els efectes secundaris solen ser més lleus i menys freqüents després de la segona dosi que després de la primera dosi".

Quan cal anar d'urgències?

Ara bé, malgrat que encara estan analitzant les conseqüències d'aquesta vacuna britànica amb el suport també de Suècia, des de Noruega remarquen que cal anar a un metge o, si s'escau no esperar i presentar-se a urgències, si es deriva en els següents símptomes:

  • Sensació de malaltia que augmenta greument, com ara mals de cap persistents i intensos, dolor intens al cos, de més de tres dies.
  • Morats o blaus inexplicables o petits punts vermells o blaus i vermells que no desapareixen en prémer-los amb un vidre.

hudblødninger

Imatge del sagnat de la pell. Els punts no desapareixen quan premeu un got contra ells. Foto: Petter Brandtzæg, Hospital Ullevål

  • Signes d’ictus o d’altres malalties greus.

I conclouen: "Si experimenta símptomes inesperats, greus o perllongats que creieu que són a causa de la vacuna, haureu de posar-vos en contacte amb el vostre metge o un altre professional sanitari per obtenir assessorament". Fins i tot han posat a l'abast un formulari per informar, amb la màxima rapidesa, a tot el sistema públic de salut. Aquest portal rep el nom de Helsenorge.

El precedent

Aquest passat dissabte, l'Agència Noruega del Medicament va declarar que tres persones vacunades amb la dosi d'AstraZeneca van ingressar al Rikshospitalet d'Oslo a causa de greus casos de coàguls de sang. Ara, el mateix centre sanitari ha confirmat que una d'elles ha mort.

El director de l'agència d'aquest país escandinau, Steinar Madsen, ha donat tots els detalls de què disposen en una roda de premsa. Es tracta d'una professional del centre de salut de Helse, tenia 50 anys i va ingressar amb una hemorràgia cerebral just després de vacunar-se.

La dona, que va morir diumenge, "era una pacient sana" i va rebre "totes les cures intensives" de què disposaven durant les primeres hores. Amb aquesta notícia, l'Institut Públic de Salut de Noruega (NHI) ha decidit suspendre de forma temporal la vacuna d'AstraZeneca.