Notificats quatre casos de verola del mico a l'estat espanyol en els últims deu dies, segons ha informat aquest dilluns el Ministeri de Sanitat. Després d'una reunió amb altres organismes associats, el ministeri dirigit per Mónica García ha detallat que totes de les infeccions detectades corresponen a la variant antiga i no pas a la nova i més agressiva, per la qual l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va tornar a declarar l'emergència sanitària internacional la setmana passada.
És possible que un d'aquests quatre casos sigui el que s'ha detectat aquest dilluns a Cantàbria, el primer des del 2022. Es tracta d'un home jove que divendres va assistir a Urgències amb lesions "suggerents" i que es troba en "bon estat", tot i que està ingressat en aïllament hospitalari per "qüestions de tractament". Segons les proves de laboratori, el pacient pateix la malaltia de la variant denominada de l'Àfrica Occidental (que circula per l'Estat des del 2022), que no és la que ha donat origen a l'actual alerta decretada per l'OMS. La variant detectada té una transmissibilitat "similar" a la de l'actual alerta, però amb una gravetat "molt menor".
Mesures de Sanitat davant la verola del mico
Sanitat ha recordat que, d'acord amb l'OMS i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), "no es recomana implantar restriccions de viatge ni control a frontera". Així doncs, el que farà el ministeri és publicar setmanalment l'informe epidemiològic de la verola del mico (fins ara, la periodicitat era mensual) i aplicar un seguit de mesures de sanitat exterior: millora en la informació als viatgers, increment de la coordinació amb les autoritats aeroportuàries i recomanació a les persones que tenen previst viatjar a algun dels països afectats que demanin cita en els Centres de Vacunació Internacional per estudiar la possible indicació de vacuna.
De la mateixa manera, Sanitat explorarà la possibilitat de fer controls en aigües residuals per monitorar l'evolució del virus, alhora que ha reactivat el Grup de Treball d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) —que ja s'ha reunit dues vegades aquest mes i que es tornarà a reunir divendres—. Per la seva banda, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències (CCAES) treballa en una avaluació de risc de mpox per a l'estat espanyol i en l'actualització d'un document de Preguntes Freqüents dirigit a la població general. Aquest dimarts es reunirà la Ponència d'Alertes, mentre que dimecres serà el torn de la Comissió de Salut Pública. En ambdues reunions es discutirà la possibilitat d'actualitzar els protocols d'actuació i millorar la vigilància per obtenir informació sobre les variants, per optimitzar la presa de decisions.