Salut ha detectat un nou brot de tos ferina a Catalunya. Ara, a Terrassa, on el Departament ha confirmat 205 casos a centres educatius. Totes les infeccions s'han constatat amb diagnòstic microbiològic. Salut ha assegurat que des del Servei de Vigilància Epidemiològica territorial del Vallès Occidental i el Vallès Oriental s'està fent "un gran esforç de control", prioritzant l'abordatge de les persones més vulnerables. Amb tot, assenyalen que no és una malaltia greu i que té un tractament eficaç i subratlla que no hi ha cap persona ingressada.
La tos ferina ha tornat a aparèixer amb força després de la covid. En els darrers dies s'han confirmat diferents brots, i sumant els casos, en només dos mesos ja s'han registrat més casos que en tot el 2023. L'informe de l'Agència de Salut Pública (ASPCAT), que explica que l'any 2023 se'n van registrar 530 i que enguany ja se n'han registrat 547. La setmana passada, Salut va confirmar 3 brots amb almenys 18 afectats a Cerdanyola del Vallès. Una de les explicacions de l'ASPCAT a l'auge de la tos ferina és la fi de l'eliminació de les restriccions al contacte social i la supressió de l'ús de mascaretes després de la pandèmia de la covid-19, sobretot en el grup de 10 a 14 anys.
Què és la tos ferina?
La tos ferina és una malaltia respiratòria, infecciosa i contagiosa aguda produïda pel bacteri Bordetella pertussis. Entre els símptomes més destacats hi ha les crisis de tos compulsiva, que a vegades es pot allargar durant setmanes o mesos. El contagi és molt elevat i es transmet per les petites gotes projectades per la boca i el nas en el moment de la tos, així com per les flegmes d'una persona amb tos ferina, i a través d'objectes contaminats. És una malaltia pròpia de la infància, i es dona amb més freqüència entre els 2 i els 5 anys, tot i que també pot afectar nadons. En adults és una malaltia menys habitual i pot passar desapercebuda, ja que el seu curs és asimptomàtic. Qui la pateix produeix un soroll ferí en tractar d'inhalar, per això es diu així. Algunes de les seqüeles que pot deixar la tos ferina són pneumònia, convulsions, inflamació del cervell (encefalopatia) i, en algun cas, la mort. La gravetat de la malaltia augmenta en menors de sis mesos.
La tos ferina és una malaltia reemergent en diferents països europeus. Per aquesta raó s'han proposat diferents estratègies d'intervenció amb l'objectiu de disminuir-ne la incidència. Tanmateix, des dels anys 80 es vacuna els infants contra aquesta malaltia, juntament amb el tètanus i la diftèria. La vacuna són tres dosis diferents i es posa als 2,4 i 11 mesos, i ja als 6 anys es posa un reforç. A més, la vacunació també està recomanada per a les dones embarassades a partir de les 27 setmanes de gestació i al personal sanitari en contacte amb infants i embarassades.