Aquest dilluns, Somàlia ha rebut 300.000 dosis de la vacuna anti-Covid d'Oxford i AstraZeneca a través del mecanisme Covax, que busca garantir l'accés a les vacunes per a tothom. Jordània ha rebut també aquesta setmana 144.000 vacunes. Somàlia ha registrat des de l'inici de la pandèmia uns 9.190 casos del virus, segons JHU CSSE COVID-19 Data i unes 367 haurien perdut la vida. A Jordània, s'han registrat 477.000 casos i 5346 morts. Aquestes dosis de vacunes rebudes, s'afegeixen a les que a principis d'aquest mes, Ghana i Costa d'Ivori també van tenir disponibles per començar a administrar a la seva població. 

Però no tot és Àfrica. A l'altre costat de l'Atlàntic, Hondures també ha rebut 48.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca a través de Covax i El Salvador n'ha rebut 33.600.

somalia vacunas coronavirus

Mentre circuli el coronavirus, seguiran les possibilitats de reinfecció i continuaran les dificultats a l'hora de viatjar i pel que fa al comerç. Ara bé, tal com recull un article al diari britànic The Telegraph elaborat pel conseller delegat de Gavi, Vaccine Alliance, Seth Berkley, la Covid només acabarà si totes les nacions treballen unides i de manera conjunta per progressar cap al mateix objectiu. D'aquesta manera, s'hi subratlla que la prioritat mundial hauria de ser la de vacunar població d'alt risc, però no només a escala nacional, sinó mundial.

jordania vacunas coronavirus

Les primeres dosis de vacuna anti-Covid arribades a Àfrica són un primer pas. I significa que les persones de 92 països amb ingressos més baixos comencen a tenir accés a les vacunes, un fet impensable sense Covax. Precisament per això, 191 governs es van unir per crear l'aliança i garantir accés a les vacunes per tal que arribin de manera 'ràpida' justa i equitativa a tot arreu. Ara per ara, segons assenyala el rotatiu hi ha aconseguits uns 2.300 milions de dosis de vacuna per al 2021, i Covax té ja tancades uns 1.300 milions de dosis inicials. L'objectiu és que les persones d'alt risc estiguin protegides en aquests països a finals del 2021.

Ara, però, la situació és una altra. La demanda supera l'oferta i els governs dels diferents països estan sotmesos a pressió per aconseguir vacunes per a la seva població. Buscar acords bilaterals suposa restriccions addicionals en el subministrament de vacunes mundials ja limitat, insisteix Berkley. La rapidesa, doncs, és fonamental. En aquest sentit, els països que ja tenen vacunes també poden ajudar a accelerar l'accés mundial assegurant que les dosis excedents es distribueixen equitativament donant-les a través de Covax.

La preocupació de les noves variants

L'aparició de noves variants, algunes més transmissibles que altres, fa que la priorització de Covax sigui més important. Tot i que encara no s'ha demostrat amb seguretat que algunes siguin més resistents per a les vacunes si en conseqüència fa que aquestes perdin eficàcia, s'insisteix que cal prioritzar la població de risc, segons remarquen els experts. 

astrazeneca vacuna coronavirus efe

Dosis de la vacuna d'AstraZeneca / Efe

A més, també s'insisteix perquè la societat civil ajudi en la distribució d'aquestes vacunes, i hi hagi suport i finançament continuat per tal de dur a terme aquesta tasca, subratlla en l'article. 

Mites contra la vacuna

Una altra important tasca que hi ha al davant és en relació amb els mites contra la vacuna. Els recels contra les vacunes encara són molts. Alguns creuen que és una estratègia de vacunació per reduir la població del país fent-los infèrtils, altres pensen que les vacunes poden ser falses, segons detallava un article del The Guardian, fa unes setmanes.

L'Autoritat d'Aliments i drogues de Ghana va aprovar fa uns dies la vacuna russa Sputnik V de Rússia per a l'ús d'emergència i el procés de certificació està també en curs per a altres vacunes. 

 

Imatge principal: un carregament de vacunes de Covax arriba a Hondures / Efe