L'Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses han posat en marxa un estudi amb tests ràpids d'antígens que faran quinzenalment i durant aquest hivern als que realitzin activitats comunitàries amb alt risc d'infecció. Es tracta d'un cribratge massiu que pretén arribar a unes 10.000 persones que participen en activitats musicals com el cant o els instruments de vent, realitzen activitats esportives no professionals, visiten residències de gent gran o són viatgers procedents de zones amb alta incidència de Covid-19.
L'objectiu és avaluar l'eficàcia d'aquest tipus de cribratge massiu i confirmar si els tests ràpids d'antígens de SARS-CoV-2 són un instrument vàlid per reduir la transmissió comunitària, de manera que es cribrarà els participants de l'estudi abans que portin a terme les seves respectives activitats. Per a això, el personal sanitari recollirà una mostra nasal a l'entrada del local on acudeixin per desenvolupar l'activitat i l'analitzarà 'in situ'.
Els participants amb resultats negatius podran accedir al recinte utilitzant mascareta i gel hidroalcohòlic, mentre que els que obtinguin resultats positius no podran entrar al lloc on es porta a terme l'activitat i seran informats de la necessitat d'anar al seu centre de salut per sotmetre's a una prova PCR confirmatòria i, si s'escau, fer quarantena.
Per participar en l'estudi, les persones majors d'edat hauran de signar un consentiment, mentre que els menors d'entre 5 i 18 anys rebran informació oral i escrita adaptada a la seva edat, es requerirà el seu consentiment oral i també el dels seus tutors legals.
De moment i fins que acabin les restriccions imposades pel Govern per tallar els contagis, que prohibeixen les activitats extraescolars culturals i esportives, els responsables de l'estudi ja han començat a fer proves ràpides als alumnes del Grau Professional de Música del Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CCMB), que sí que poden assistir a classe.