La vacuna de Pfizer i BioNTech sembla proporcionar una protecció elevada contra el coronavirus asimptomàtic, segons dades d'Israel, una troballa que augmentarà les esperances que la vacunació massiva pugui aturar la propagació del virus, segons recull el diari britànic The Guardian. Cal recordar que el ritme de vacunació d'Israel es deu a un acord que va arribar el país amb Pfizer de vacunes a canvi de dades per fer seguiment de l'impacte de la vacuna. 

Els resultats que ha donat a conèixer el ministeri de salut israelià no han estat revisats encara pels científics, però donen una eficàcia del 97% contra malalties i mort i del 94% contra la infecció sense símptomes, segons el diari britànic. 

El mes passat, un article del proveïdor de salut més gran d'Israel al New England Journal of Medicine, deia que la vacuna semblava tenir un 94% d'eficàcia contra malalties simptomàtiques i un 92% contra malalties greus. 

Les empreses s'han negat, ara per ara, a donar més detalls sobre les dades perquè hi ha la previsió de publicar-les de manera revisada. Pfizer, però, va dir que les dades van confirmar l'eficàcia del 95% que havia trobat en els seus assaigs de fase 3 de la vacuna, anomenats BNT162b2. També va constatar que la vacuna podria tenir un paper important per aturar la propagació del virus. 

"Les troballes que suggereixen que la vacuna també pot proporcionar protecció contra les infeccions asimptomàtiques SARS-CoV-2, són particularment significatives, ja que intentem interrompre la propagació del virus a tot el món", va exposar el cap mèdic de Pfizer Vaccines, Luis Jodar. 

D'aquesta manera, "aquestes dades són fonamentals per entendre el paper de la vacunació en la lluita contra la pandèmia i proporcionen esperança a altres països que tracten aquesta devastadora malaltia, que afecta el món sencer des de fa més d'un any". 

Què passa amb les noves variants

Malgrat que són dades positives, no hi ha novetats en relació amb els efectes de la vacuna sobre les noves variants, especialment la de Sud-àfrica i la del Brasil, que podrien ser més contagioses. 

El professor Ieheskel Levy, director del ministeri israelià de salut, ha remarcat, però que l'impacte de la campanya de vacunació ha estat profund. Tal com recull el diari britànic, "les taxes d'incidència en la població totalment vacunada han disminuït massivament en comparació amb la població no vacunada, mostrant un marcat descens dels casos hospitalitzats per coronavirus".

"Això demostra clarament el poder de la vacuna per combatre aquest virus i ens anima a continuar encara més intensament amb la nostra campanya de vacunació", ha puntualitzat. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari sosté una vacuna anti-Covid / Efe