El futur canvi de protocol de la gestió de la covid que anunciava aquest divendres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha posat en alerta en alguns experts. Argimon preveu que "els positius de covid es deixaran de comptar cas per cas" i que les quarantenes tal com les entenem avui desapareixeran a la primavera. Una proposta que ha fet aixecar les queixes d'alguns investigadors, que alerten de la possibilitat de noves variants i futures onades. "Som davant d'un escenari massa atrevit en funció del coneixement que tenim. No podem deixar de comptar els casos", ha advertit aquest dissabte el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili, Alex Arenas, en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio.

Arenas considera que el sistema de rastreig actual permet actuar més efectivament si apareixen noves variants, però si es deixa de comptar els casos i els contactes, és més fàcil que noves variants ens agafin desprevinguts. Per la seva banda, Bea Mothe, investigadora d'IrsiCaixa, ha donat un altre punt de vista a la situació actual. "Deixar de comptar els casos és una manera de reaccionar davant com d'insostenible s'està tornant el sistema de rastreig", ha dit Mothe en declaracions a la mateixa emissora.

Noves variants i noves onades?

Argimon anunciava ahir un possible canvi de protocol de cara a la primavera, quan preveu que la pandèmia arribi a un punt on sigui possible gestionar els casos de covid com la grip i no calgui fer quarantena ni aïllament quan algú agafa el virus. Bea Mothe, així i tot, ha puntualitzat que encara estem lluny que això passi. "La realitat actual és que estem amb dades que no tenen res a veure amb una grip. Això, avui dia, encara no és una grip", ha remarcat.

Mothe assegura que estem "a la cresta del tsunami d'infeccions" i es preveu que comenci a baixar aviat, encara que no com en altres onades. "Crec que baixarà més lentament", augura. Una previsió que també comparteix Alex Arenas, que creu que "en les setmanes vinents hauríem de veure com la corba baixa, però això es podria prolongar uns dies perquè els protocols de conteniment de la transmissió van canviar dos dies abans de començar l'escola". Pel que fa a la situació a les aules, Arenas ha apostat per fer un esforç en la preparació de la ventilació i la desaparició de les mascaretes quan la situació dels contagis ho permetin. "És evident que la mascareta ha de desaparèixer, però no quan el virus té aquest nivell de transmissió", ha defensat.

coronavirus covid tests TAR efe

Un laboratori on analitzen Tests d'antígens ràpids. / Efe

L'evolució de la pandèmia es fa difícil de preveure, i més quan el virus és capaç de mutar tan ràpidament, assegura Arenas. "Dins d'òmicron hi ha una variant de la qual en sabem poca cosa, però ens alerta perquè el mateix virus ha generat subvariants més ràpides que l'original", ha advertit. Els experts encara estan lluny d'entendre com evoluciona el virus, però tenen clar que, tot i que no té perquè ser més virulenta, si apareix una nova variant predominant serà encara més transmissible que l'òmicron. "No hi ha res que ens faci pensar que no tindrem setena onada. El virus està evolucionant i hem d'entendre que cada variant no surt de l'anterior", deia Bea Mothe. "No estem acorralant el virus. La següent variant podria ser més forta que òmicron".

La protecció contra la covid

Davant d'aquest futur incert, la resposta més segura sol ser la vacuna. Tanmateix, encara hi ha algunes qüestions a resoldre sobre el seu efecte en noves variants. "És difícil saber si protegeix més la vacuna o passar la infecció. Amb les variants prèvies, la immunitat és més o menys igual. Amb òmicron encara no ho sabem", explica Bea Mothe.

Mothe diu, però, que "al sistema immunitari no el podem estar vacunant constantment, i menys amb la vacuna de la variant de Wuhan". "L'escenari de revacunar s'hauria de fer amb vacunes actualitzades, i només a persones de més risc", proposa.