La distribució de les vacunes contra la Covid-19 torna a patir retards. Ara, la farmacèutica AstraZeneca admet que només podrà enviar a la Unió Europea menys la meitat de les dosis promeses entre abril i juny, segons ha avançat en exclusiva l'agència Reuters aquest dimarts.
La companyia ha informat a la UE que "entregarà menys de 90 milions de dosis aquest segon trimestre", quan en el contracte acordat la setmana passada es comprometien a lliurar 180 milions de dosis als països de la Unió. Aquest nou retard arriba després que ja es produïssin reduccions en el subministrament durant els primers mesos de l'any, i això podria afectar a les previsions d'aconseguir immunitzar contra la Covid-19 el 70% de la població abans de l'estiu.
AstraZeneca justifica dels retards
La informació sobre els retards en les vacunes s'ha conegut per un treballador de la UE a Brussel·les, que ha fet declaracions a Reuters de manera anònima. Des de la Comissió Europea, però, han refusat fer comentaris perquè "les discussions són confidencials" i es mantenen optimistes en què es podran complir els objectius si les farmacèutiques compleixen amb els terminis.
Per la seva banda, des de la farmacèutica han assegurat que estan treballant "increïblement dur" per augmentar la productivitat de subministrament de la UE. "Tenim l'esperança de poder apropar les nostres entregues a l'acord de la compra anticipada", ha defensat un portaveu d'AstraZeneca en declaracions a l'agència.
Els retards en les vacunes contra la Covid-19
La vacuna d'AstraZeneca va ser autoritzada a finals de gener, i quasi simultàniament la farmacèutica ja va avisar que no podria assolir les entregues acordades amb la UE per "problemes de producció". Tenint en compte el nou retard, podria ser que a finals de juny la UE només rebés 130 milions de dosis, molt per sota dels 300 milions pactats amb la farmacèutica.
A més, la vacuna desenvolupada per Pfizer/BioNTech i Moderna també han patit retards en la producció. De moment aquestes tres són les úniques vacunes contra la Covid-19 aprovades per l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès).