El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat avui que, a partir de la setmana que ve, el sistema de salut català podrà realitzar 30.000 PCRs diaris. Actualment, se'n fan 8.000, malgrat que hi ha la capacitat de fer-ne 24.000 al dia, ha ressaltat Argimon en la seva primera roda de premsa com a responsable d'aquesta secretaria en substitució de Joan Guix, que va deixar el càrrec a finals de maig.
Per això, un dels reptes actuals és ampliar el nombre de gestors de Covid, que són els que s'encarregaran d'analitzar amb la gent que han contactat els usuaris del sistema de salut. "Quan un pacient està en una consulta perquè se li faci una prova PCR, després anirà a un altre espai on hi haurà un gestor de Covid per veure les possibles persones contactades", ha matisat Argimon. En aquest context, ha detallat, la voluntat és que cada un d'aquests gestors detectin al voltant d'entre deu o quinze individus amb els quals s'hagin pogut relacionar la gent que s'hagi fet un test per saber si té coronavirus. Amb això, en el cas que el pacient doni positiu al test, es preveu poder actuar ràpidament amb la seva xarxa de contactes per veure si han transmès el virus.
🔊 Josep Maria Argimon, nou secretari de Salut Pública: “Identifiquem entre 10 i 15 contactes per cada PCR positiu. Estem identificant els casos molt abans gràcies als tests a l'atenció primària. Tenim capacitat de fer 24.000 PCR diaris i la setmana que ve serà de 30.000" pic.twitter.com/U5E6Ap8bza
— Salut (@salutcat) July 21, 2020
De moment, ha ressaltat Argimon, el sistema de salut ha incorporat 214 gestors que, a partir de demà, rebran la formació pertinent per desenvolupar les seves tasques. Ara bé, la idea és que en els pròxims dies s'arribi als 500 gestors de Covid-19.
Aquesta figura també complementa la tasca dels 'scouts' que faran un seguiment dels pacients i dels seus contactes vía telefònica. Per ara, el sistema de salut compta amb 120 'scouts', però l'objectiu és contractar-ne fins a 900.
El problema és que els rebrots de Segrià i l'àrea metropolitana són per transmissió comunitària, és a dir, que els afectats no han tingut cap contacte amb persones o regions amb casos de coronavirus. Per això, emfatitza que és vital reforçar la xarxa de vigilància per detectar els possibles pacients de covid-19 a temps.
Tendència a l'estabilitat
Tot i que no ha donat xifres sobre el nombre d'afectats per Covid-19, Argimon ha recalcat que sembla que hi ha una "tendència a l'estabilitat des del punt de vista epidemiològic".
De fet, les darreres dades publicades avui pel departament de Salut mostren una propensió a la baixa dels casos d'infectats, encara que les xifres segueixen sent altes. En concret, ahir informava de 755 casos a tot el país i avui se'n registren 590. Ara bé, tot i que les xifres són optimistes, el secretari de Salut Pública s'ha mostrat caut i ha assenyalat que s'ha d'esperar a finals de setmana per veure l'impacte de les mesures restrictives adoptades tant al Segrià com a l'àrea metroplitana.
En el primer cas, s'ha confinat a la població, mentre que en el segon es recomana a les persones no sortir al carrer excepte per allò imprescindible com anar a treballar, a comprar o per atendreuna emergència sanitària. A més, a l'àrea metropolitana també s'han tancat els locals d'oci com discoteques, gimnasos, teatres, cinemes o s'ha limitat l'aforament al 50% als bars i restaurants.
Per ara, excepte el Segrià, Argimon destaca que els rebrots no han tingut un gran impacte en el sistema d'atenció primària ni els hospitals. Malgrat això, reconeix que s'han habilitat 24 llits a l'hospital de la Vall d'Hebron per atendre possibles pacients del Segrià.
Pel que fa al perfil de pacients, reconeix que la mitjana d'edat s'ha abaixat vuit anys l'edat alhora que hi ha un elevat nombre d'asimptomàtics, que s'apuja fins al 40% dels casos.
Argimon ha alertat que, mentre no existeixi una vacuna contra el Covid-19, "úniques fórmules màgiques" per fer front al virus són les higièniques: "rentar-se les mans, posar-se la mascareta i mantenir la distància de seguretat".