El nou virus conegut amb el nom de Langya, trobat a la Xina, podria no significar una nova pandèmia, però segons els científics sí que podria ser "la punta de l'iceberg". Després de conviure durant més de dos anys amb el coronavirus, ningú vol tornar a sentir a parlar de noves pandèmies. El cas és que el descobriment d'aquest nou virus podria provocar un abans i un després. I és que sembla que els virus poden passar desapercebuts i passar dels animals als humans, més fàcil del que es preveia.
El virus Langya hauria infectat a tres dotzenes de grangers i altres residents, segons un equip de científics que creu que podria haver-se propagat de manera directa o indirecta a través de les musaranyes, petits mamífers semblants als talps que es troben en diferents hàbitats. Així ho explica la CNN, que destaca que, de moment, no ha causat encara cap mort, però que ja s'ha detectat en 35 pacients que no estan relacionats entre ells. És a dir, un fet que podria demostrar que els virus haurien passat dels animals als humans i que això podria haver passat sense que s'hagi detectat com fins ara amb tanta precisió.
"Estem subestimant enormement la quantitat d'aquests casos zoonòtics al món, i aquest –virus Langya– és només la punta de l'iceberg", ha exposat l'expert en virus emergents Leo Poon, professor de la Facultat de Salut Pública de la Universitat de Hong Kong, que no va participar en l'últim estudi, tot i que sí que n'ha parlat, destaca la cadena nord-americana.
Què se'n sap del nou virus Langya?
La primera investigació científica sobre el virus, publicada com a correspondència d'un equip d'investigadors xinesos i internacionals al New England Journal of Medicine la setmana passada, va rebre atenció mundial a causa de la preocupació més gran pels brots de malalties. Centenars de milers de nous casos de covid-19 encara s'informen a tot el món cada dia, gairebé tres anys des que es va detectar per primera vegada a la Xina el nou coronavirus darrere de la pandèmia. I molt probablement per aquest motiu, la preocupació i l'alarma és més important.
Tot i això, els investigadors diuen que no hi ha evidència que el virus Langya s'estigui propagant entre les persones o que hagi causat un brot local de casos connectats. Es necessiten més estudis sobre un subconjunt més gran de pacients per descartar la propagació de persona a persona, van afegir i recull la mateixa cadena nord-americana.
El 70% de les malalties infeccioses han passat d'animals a humans
A escala mundial, es creu que el 70% de les malalties infeccioses emergents han passat als humans a través del contacte amb animals, en un fenomen que, segons els científics, s'ha accelerat a mesura que les poblacions humanes creixents s'expandeixen als hàbitats de la vida silvestre.
La Xina ha vist brots importants de virus emergents en les últimes dues dècades, com per exemple el SARS el 2002-2003 i la covid-19, tots dos detectats per primera vegada al país, i de virus que es creu que es van originar en els ratpenats.