Portugal fa passos enrere en la relaxació de mesures contra la Covid. El país veí es troba immers en la seva quarta onada, tot just quan albiraven el final de la pandèmia. Han hagut de prendre mesures molt restrictives davant de l’avenç desbocat del virus, en especial, a les grans ciutats. "No estem en condicions de donar per acabada la pandèmia", ha assegurat la ministra d'Estat i de la Presidència, Mariana Vieira da Silva, en declaracions recollides per elDiario.es.

Lisboa, Albufeira, Braga o Porto, són algunes de les grans ciutats que han fet un pas enrere i han recuperat el toc de queda davant del pic de contagis que estan experimentant. En aquestes localitats els seus habitants no podran sortir de casa entre les 11 de la nit i les 5 del matí.  

La distribució del virus pel país no és homogènia, però en xifres generals s'observa que en un més Portugal ha passat de registrat 400 nous casos diaris a més de 2.000, i les autoritats sanitàries preveuen que se situaran en els 4.000 en un parell setmanes. 

La resta d'indicadors també s'han disparat. Segons informa Efe, durant aquest cap de setmana es va registrar una incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants de 189,4 i el seu índex Rt, que controla les persones que infecta cada contagi, se situava en 1,16. Una situació que ens pot semblar familiar, però que es justifica amb un factor que no es compleix a Catalunya: la variant delta és la predominant. 

lisboa ciudad calles portugal unsplash

Un tramvia pels carrers de Lisboa / Unsplash

Una quarta onada diferent 

Més ràpida, menys exposició per al contagi, menys eficàcia d'una sola dosi, aquests són alguns dels aspectes destacats de la variant delta, la majoritària a Portugal. Tot i la seva facilitat per ser contagiada, les autoritats sanitàries portugueses han assegurat que aquesta onada no tensarà el sistema sanitari com les anteriors. Això és degut al fet que la majoria dels contagis es concentren en les franges més joves de població. Són pacients que rarament acaben als hospitals, per tant, no hi ha un risc tan elevat de col·lapse. 

Tot i això, el govern portuguès recorda que la nova onada no afecta només als joves, sinó també als habitants de 45 a 59 anys, els quals tenen més perill de partir el virus de forma greu. Les franges més afectades coincideixen amb les tendències que viuen molts estats europeus, entre els quals s'inclou Espanya, i tenen un factor en comú: afecten la població que no té la pauta completa de vacunació. Com va recordar Vieira da Silva, això "significa que les vacunes funcionen". 

"Cansament pandèmic"

Són molts els factors que han influït a què Portugal experimenti una quarta onada quan les semblava que l'Estat estava sortint del seu malson particular amb la Covid. Però entre les diverses possibilitats que estudien els experts per justificar aquesta involució es troba el que anomenen "cansament pandèmic", segons explica elDiario.es. 

Es tracta d'un fenomen que no és exclusiu de Portugal i que simplement fa referència al cansament de la població per lidiar amb les mesures restrictives contra el virus. Un factor que s'ha ajuntat a la desescalada que s'experimentava davant de la baixada de casos. Els experts recorden que no és l'únic aspecte que influeix en un rebrot. 

 

Imatge principal: Una dona passeja per una plaça de Lisboa / Europa Press