Un programa d'intel·ligència artificial (IA) desenvolupat per un equip científic en què ha participat el Centre de Regulació Genòmica (CRG) és capaç de diferenciar les cèl·lules canceroses de les normals, així com de detectar les fases més primerenques de la infecció viral a l'interior. En el projecte també han col·laborat la Universitat del País Basc (UPV/EHU), el Donostia International Physics Center (DIPC) i la Fundació Biofísica Biscaia (FBB) i obre la porta a desenvolupar noves tècniques de diagnòstic de la malaltia. 

L'eina ha estat batejada com AI of the Nucleus (AINU) i el que fa és escanejar imatges d'alta resolució de les cèl·lules, obtingudes a través d'una tècnica de microcòpia anomenada STORM, i crea una imatge que captura molts més detalls dels que poden veure els microscopis normals. Gràcies a obtenir aquest alt grau precisió, a IA pot detectar reordenaments dins les cèl·lules tan petites com 20 nm o 5.000 vegades menors que l'ample d'un cabell humà, alteracions massa petites perquè els observadors humans les detectin amb els mètodes tradicionals.

"La resolució de les imatges és prou potent per reconèixer patrons específics amb una precisió notable, inclosos els canvis en la manera com s'organitza l'ADN a les cèl·lules", ha explicat la professora de recerca ICREA Pia Cosma, coautora principal de l'estudi i investigadora del CRG, en declaracions recollides per EFE. Segons Cosma, s'espera que en un futur aquesta mena d'informació permeti als metges "guanyar temps per controlar la malaltia, personalitzar els tractaments i millorar els resultats dels pacients".

Rapidesa a la resposta 

"Normalment, els metges triguen un temps a detectar una infecció perquè es basen en símptomes visibles o canvis més grans al cos", ha afirmat Ignacio Arganda-Carreras, coautor de l'estudi i investigador associat de la UPV/EHU. Tanmateix, amb aquesta nova eina ha estat possible detectar canvis al nucli d'una cèl·lula només una hora després que fos infectada pel virus de l'herpes simple tipus 1.

La immediatesa en reconèixer que succeeix al pacient obre automàticament la porta a poder respondre més ràpidament. Limei Zhong, coautora principal de l'estudi i investigadora de l'Hospital Popular Provincial de Guangdong (GDPH) a Guangzhou (Xina), ha afegit: "En hospitals i a la clínica, AINU podria utilitzar-se per diagnosticar infeccions a partir d'una simple mostra de sang o teixit".

El fet que aquest projecte s'hagi pogut materialitzar no implica que ja el podem trobar als hospitals. Els autors de l'estudi avisen que encara han de superar "importants limitacions" abans que la tecnologia estigui a punt per ser provada o implementada en un entorn clínic. Per exemple, les imatges STORM només es poden prendre amb equips especialitzats que normalment només es troben en laboratoris de recerca biomèdica.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!