Després d'una segona onada del coronavirus molt intensa a l'Índia, el país semblava que començava a aixecar el cap. L'optimisme, però, no ha durat gaire. Sobre l'estat d'Uttar Pradesh, al nord del país, hi ha una altra epidèmia igual de devastadora. Des de fa uns dies, centenars de nens s'han despertat amb febre, dolor corporal, suor, deshidratació i nàusees, segons ha informat la BBC.

Per ara, unes 50 persones haurien mort amb aquests símptomes, però cap d'ells ha donat positiu per coronavirus. Alguns metges li han posat l'etiqueta de "febre misteriosa", com l'han batejat alguns mitjans locals. Malgrat tot, creuen que podria derivar-se en una epidèmia de dengue. Molts dels pacients han ingressat amb un nivell de plaquetes molt baix, un símptoma típic de les formes greus d'aquesta malaltia transmesa per mosquits.

Tot i que hi ha molts factors que assenyalen que es tracti de casos de dengue, no hi ha confirmació oficial i encara s'estaria estudiant. 

Què és el dengue?

El dengue és una malaltia viral que es transmet per picades de mosquit. Quan el mosquit s'alimenta amb sang d'una persona malalta de dengue, després pica a altres persones i els transmet aquesta malaltia. 

Com es pot saber si una persona té dengue?

El símptoma més comú del dengue és la febre, però no l'únic. Pot anar combinat amb nàusees, vòmits, erupcions, molèsties i dolors diversos –ulls, generalment darrere dels ulls, dolor muscular, articulacions o mal als ossos. 

Com es va originar el dengue?

Els primers relats històrics sobre el dengue, mencionen l'Illa de Java, el 1779, i Filadèlfia (EUA), el 1780, com els primers llocs on es van reconèixer els primers brots de la malaltia, segons la Fundació iO.

Després del fong negre, dengue

Durant la segona onada del coronavirus, a l'Índia es van reportar més de 8.800 casos del mortal "fong negre". Els metges van alertar d'una sèrie de casos vinculats amb la mucormicosi o "fong negre" entre pacients que ja s'han recuperat del coronavirus o que estan en procés. I va preocupar com a possible nova epidèmia. Tal com detallava la BBC fa unes setmanes, la mucormicosi és una infecció molt rara provocada per l'exposició a fongs de la família dels mucorals, que es troben normalment a terra, en plantes, en fems i fruites i verdures en estat de descomposició. La perillositat del fong es concentra sobretot en persones diabètiques o greument immunodeprimides, pacients amb càncer o persones amb VIH. Els metges creien que la mucormicosi, que té una taxa de mortalitat general del 50%, pot estar desencadenada per l'ús esteroides, un tractament que salva la vida en pacients afectats per la Covid que es troben en estat crític, detalla la BBC Mundo.

 

 

Imatge principal: una multitud camina per un mercat de Bombai, a l'Índia / Efe