Nova onada de covid-19 a Catalunya? Segons les dades del Sivic, el país encadena més d'un mes amb contagis i ingressos a l'alça. El Departament de Salut ha advertit aquest dimarts que "la incidència estimada del SARS-COV-2 es manté en ascens", amb 91 casos per 100.000 habitants, i que "augmenten també els ingressos relacionats". "Aquest increment de la incidència durant l'estiu es va registrar l'any 2023, arribant a un pic màxim de 496 casos per 100.000 habitants en la primera setmana de setembre", ha afegit. Podríem dir que es confirma l'efecte Taylor Swift, els concerts de la qual a Madrid i París van acabar amb milers de fans malalts a principis de mes. 

Les dades del Sivic mostren que la variant JN.1 de la covid-19 encara és predominant a Catalunya (93,6%), amb predomini del subgrup derivat FLIRT —que es va detectar al país per primera vegada al març i ha augmentat progressivament en proporció—. A més, el coronavirus és el més circulant en la població pediàtrica (14,9%). També cal insistir en el fet que les mateixes dades posen de manifest que el nombre de persones ingressades amb covid-19 es manté en ascens. Actualment, hi ha 294 persones ingressades en llits convencionals (78 més que la setmana anterior) i 9 persones ingressades a l'UCI. "Les consultes a urgències hospitalàries i de la proporció d'ingressos es mantenen dins dels rangs esperats", ha indicat Salut.

La resta d'infeccions respiratòries a Catalunya

Els diagnòstics de covid-19 no paren de créixer des de la setmana del 13 al 19 de maig, quan es van notificar 1.121 contagis. Un mes després, del 10 al 16 de juny, s'han registrat 3.597 contagis. Una cosa similar passa amb els ingressos: en la setmana del 6 al 12 de maig, hi va haver 127 persones hospitalitzades; en l'última setmana, 294.

D'altra banda, el Sivic mostra que la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries es manté estable: la taxa és de 402 afectats per 100.000 habitants, després d'haver-se registrat 32.231 casos. La distribució de virus mostra un predomini de virus causants del refredat comú amb el rinovirus com el més freqüent (20%), seguit del para-influenza (12,1%) i del coronavirus humà (3,3%). La covid-19 representa el 22,5% de les mostres, mentre que la grip l'1,3%.

Catalunya s'acomiada de la grip i del VRS

Salut ha destacat que el nivell de transmissió de la grip es manté nivell basal, amb una incidència estimada de 5 casos per 100.000 habitants, mentre que el virus respiratori sincicial (VRS) es manté per sota del nivell basal (no s'han detectat casos). "Es considera, igual que la grip, finalitzada l'onada epidèmica", ha assenyalat. Les pneumònies diagnosticades a l'atenció primària continuen en descens, encara per sobre de l'esperat. D'altra banda, la incidència de faringitis estreptocòccica es manté en descens amb 44 casos per 100.000 habitants i la d'escarlatina en 3 casos per 100.000 habitants, cosa que indica "la finalització de la tercera i probablement darrera onada per Streptococcus pyogenes".

Cal dir que s'ha actualitzat la pàgina del Sivic per fer seguiment de les temperatures, els avisos de calor i de l'impacte associat, en el marc del pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS). Així, Salut ha explicat que el 7 de juny es va detectar puntualment una temperatura màxima diürna molt intensa per a aquestes dates, arribant als 30,97 °C. "Les visites a urgències hospitalàries, els ingressos relacionats i la mortalitat global han estat dins de l'esperat", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!