Nova soca de coronavirus detectada al Regne Unit, que ha comportat un confinament dur, principalment a Londres i al sud i est del país. La intenció és frenar l'extensió d'aquesta nova soca detectada, que és molt més contagiosa. Segons recull el diari britànic The Guardian, és possible que aquestes restriccions siguin vigents durant diversos mesos, fins que s'hagin implementat les vacunes a tot el Regne Unit.
Què se sap d'aquesta nova soca?
Les mutacions són un fet habitual. De fet, aquesta no és la primera mutació que ha experimentat el coronavirus. Per culpa de les mutacions no és estrany, doncs, que hagi sortit aquesta nova variant. De fet, el doctor Muge Cevik, membre del grup Assessor d'Amenaces de Virus Respiratoris Nous i Emergents (Nervtag) ha explicat que s'han vist més de 4.000 mutacions de SARS-CoV-2, però molt poques mutacions han arribat a ser significatives.
De fet, aquesta nova soca és un 70% més contagiosa i ha augmentat en un 0,4 la ràtio de transmissibilitat. Tot i això, no sembla que pugui augmentar el risc de malaltia greu o taxa de mortalitat.
En un text publicat justament per Nervtag i recollit pel diari britànic, els experts asseguraven que tenien una "confiança moderada" pel fet que la variant demostrava un augment de la transmissibilitat en comparació amb altres variants. Ara bé, també han admès que les dades són preliminars i es basen en models. "Tot i que els resultats depenen de la qualitat i la quantitat de dades que els proporcionis, aquesta sembla una variant potencialment més transmissible", detallava Cevik. Malgrat tot, no es pot establir encara una relació causal.
Les dades acumulades fins ara són consistents amb el fet que la variant és més infecciosa o capaç de propagar-se de manera més ràpida, però no hi ha confirmació de laboratori ni se sap per què s'està propagant tan ràpidament, explicava el professor de virologia del King's College de Londres Stuart Neil. La variant s'ha associat entre el 10% i el 15% dels casos. Però el que ha fet saltar les alarmes és que la setmana passada van ser el 60% dels casos detectats.
Què no se sap de la nova soca?
El que més preocupa als científics són els canvis en la proteïna, fet que fa possible al virus infiltrar-se a les cèl·lules dels pulmons, coll i cavitat nasal en interactuar amb el receptor ACE-2, explicava Neil al diari britànic. La mutació a la proteïna pot millorar la capacitat del virus per interactuar amb l'ACE-2, fet que li dóna un avantatge de creixement. Per altra banda, la proteïna és la part del virus contra la qual estan dissenyades les vacunes.
Un altre fet que preocupa és que no és clar quants factors han estat impulsant la transmissió en les últimes setmanes, segons Cevik. És probable que la variant hagi influït en la transmissibilitat, però també han observat transmissió en àrees amb més restriccions.
Tampoc se sap si els símptomes poden ser més greus o no, així com tampoc si podria afectar les vacunes. Ara bé, les vacunes han estat dissenyades tenint en compte que és inevitable que hi hagi mutacions. D'aquesta manera, la comunitat científica creu que és molt improbable que no funcionin amb aquesta nova variant. Les tres vacunes líders desenvolupen una resposta immune contra el virus. És a dir, tal com menciona la BBC, les vacunes entren al sistema immunitari per detectar diferents parts del virus; per tant, encara que hagi mutat, les vacunes haurien de ser vàlides.