Nova variant del coronavirus circulant pel Regne Unit. Ja representa el 6% dels casos de covid al país. I es troba en trajectòria ascendent, segons ha informat l'agència de salut pública del país Public Health England.

Què se'n sap fins ara?

Aquesta nova mutació del coronavirus ja té nom, es diu AY.4.2 i és descendent de la delta. Segons una estimació de François Balloux, director de l'Institut de Genètica del University College de Londres que recull La Vanguardia, aquesta nova variant podria ser un 10% més contagiosa que la mateixa delta, que ja era considerada més transmissible. 

Si es confirmés aquesta alta transmissibilitat, seria la variant més contagiosa des de l'inici de la pandèmia i podria estendre's pel Regne Unit i altres països ben ràpidament, al marge de les vacunes. 

Tot i el neguit que pugui ocasionar l'aparició d'aquesta nova variant, una dada per a la calma: no és tan transmissible com al seu dia ho van ser l'alfa o la delta, un 50% o més que qualsevol altra soca del moment. 

Augment de casos

El Regne Unit ha experimentat en les últimes setmanes un augment de casos de coronavirus i sobre la taula hi ha l'opció d'establir noves restriccions. Aquestes restriccions són conegudes com a 'Pla B' per fer front a l'augment de casos de covid al país. Això implicaria mesures com el retorn de la mascareta, treballar des de casa si és possible o fins i tot establir certificats de vacunació obligatoris per a determinades activitats. 

En una entrevista a Sky News que recull The Guardian, el ministre de Negocis del Regne Unit, Kwasi Kwarteng, s'ha mostrat preocupat per l'augment de casos, malgrat que ha recordat que a principis d'any hi havia centenars o milers de casos per dia. "Haurem de conviure amb casos de coronavirus al país".

Qui creu que sí que s'hauria d'actuar i implementar el 'Pla B' és el director executiu de la confederació de l'NHS, el sistema de salut del país, Matthew Taylor, que ha estat entrevistat també per Sky News. "La pregunta és: hem d'actuar? I jo diria que la resposta és aclaparadora. I llavors la pregunta és, és millor actuar aviat i prendre mesures que no aturen el funcionament de l'economia —però reconec que són inconvenients— o hem d'esperar, esperar que les coses empitjorin i possiblement córrer el risc d'haver de prendre mesures més severes? Els elements del 'Pla B' ens permeten continuar amb la nostra vida, continuar amb l'economia, però fer-ho d'una manera que redueixi el risc. I després de tot, la majoria de les mesures del 'Pla B' són mesures que altres països d'Europa continuen aplicant i tenen taxes d'infecció més baixes que nosaltres".

 

 

Imatge principal: ampliació del SARS-CoV-2 / Flickr Niaid