La mutació que no s'acaba. Al maig es va identificar una nova variant de la covid-19 a Sud-àfrica, que ja s'ha estès a les nou províncies del país i a vuit països de l'Àfrica, Europa, Àsia i Oceania. Una variant que preocupa la comunitat científica, ja que presenta una combinació de mutacions que podrien fer-la molt contagiosa i, fins i tot, resistent als anticossos d'altres versions del coronavirus.
La coneguda com a variant C.1.2 té "una constel·lació de mutacions preocupant" que poden fer d'ella una amenaça global a mig termini, segons escriuen els científics que l'han descobert en un article publicat recentment en el servidor medRxiv. Tot i això, no ha estat qualificada ni de variant "preocupant" ni "d'interès", ja que no hi ha suficient informació sobre la seva capacitat per estendre's a altres regions on predomina la variant delta, com són Catalunya i Espanya.
Una detecció "inesperada"
La detecció de nous casos de C.1 durant el mes de maig va ser "inesperada", ja que des del gener no s'havia detectat en el país cap cas d'aquesta família del virus originada a Sud-àfrica. Una nissaga que es considerava extingida, però no ha estat així.
Aquests nou casos eren diferents de la variant C.1 i de la variant C.1.1, que s'havia detectat només a Moçambic. Després d'assegurar-se que es tractava d'una nova mutació, la comunitat científica la va batejar com C.1.2.
Sense casos a Catalunya
Els primers casos es van trobar a les províncies sud-africanes de Mpumalanga i Gauteng, on es troben les ciutats de Johannesburg i Pretòria. Va ser al juny quan van detectar-se nous contagis d'aquesta variant en més províncies del país i les primeres a l'estranger. Concretament, a la Xina i Anglaterra. Fa dues setmanes la C.1.2 ja havia arribat a Portugal, Suïssa, Nova Zelanda, Maurici, Botswana, la República Democràtica del Congo i la resta de Sud-àfrica.
Els investigadors són pessimistes i adverteixen que aquestes dades "són molt probablement subrepresentació de l'extensió d'aquesta variant" a escala global i Sud-àfrica, on recorden que el percentatge de covid atribuït a la nova variant va augmentar del 0,2% al 2% al juny. Un increment "similar als observats amb les variants beta i delta en les deteccions inicials", apunten. Tot i això, encara no se n'ha detectat cap cas ni a Catalunya ni a Espanya.
La C.1.2 presenta unes cinquanta mutacions pel que fa a la variant original de la covid-19 de Wuhan, de les quals catorze modifiquen la proteïna S que permet al virus fixar-se en les cèl·lules que infecta. Moltes d'aquestes catorze modificacions ja s'havien vist en les quatre variants preocupants actuals: l'alfa del Regne Unit, la beta de Sud-àfrica, la gamma del Brasil i la delta de l’Índia.
La mutació de la proteïna S s'associa normalment a una capacitat de contagi més gran i una resistència més forta contra els anticossos que s'hagin aconseguit per infecció o per la vacunació. "Més preocupant és l'acumulació de mutacions addicionals que també afecten probablement a la sensibilitat dels anticossos o a la capacitat de replicació", alerten els científics, que ara investiguen la capacitat de la variant C.1.2 d'escapar dels anticossos.