Les noves variants del coronavirus preocupen força els experts, sobretot en relació amb les vacunes desenvolupades, perquè podria ser que no oferissin el nivell de protecció alt que s'ha vist en els assajos clínics. Sense anar més lluny, les primeres dades d'un assaig constaten que la vacuna d'Oxford i AstraZeneca és menys efectiva davant la variant sud-africana. L'estudi de la Universitat de Witwatersrand (Sud-àfrica) i la Universitat d'Oxford ha demostrat que la vacuna té una eficàcia menor davant la variant sud-africana, segons un informe del Financial Times. "En aquest petit assaig de fase I/II, les primeres dades han demostrat que l'eficàcia és limitada contra la malaltia causada per la variant sud-africana B.1.351", explicava un portaveu d'AstraZeneca en resposta a l'informe del FT. Malgrat tot, el diari exposa que cap dels 2.000 participants de l'assaig havia estat hospitalitzat.
Entre les variants del coronavirus que ara són més preocupants segons els científics i experts en salut pública, hi ha les anomenades variants britànica, la sud-africana i la brasilera, que sembla que tenen una capacitat de transmissió més alta. Ara bé, no totes les variants necessiten una nova vacuna. Les vacunes que produeixen una resposta immune àmplia cobriran moltes mutacions.
Com es decideix si cal una nova vacuna
Per saber si una vacuna és efectiva o no i esbrinar si es pot modificar i de quina manera cal passar per una sèrie de fases. Primerament, cal detectar les noves variants, per tant, en aquest sentit la vigilància és clau. De moment, se sap que, a Catalunya, l'estimació directa de la variant britànica, ara per ara, és del 17%, tot i que s'espera que sigui la dominant al mes de març. Segons The Guardian, els fabricants de vacunes, incloent-hi Pfizer i BioNTech, Moderna i Oxford i AstraZeneca, ja estarien treballant en la manera de millorar les seves vacunes perquè estiguin preparades per a qualsevol variant.
Una vegada detectades les noves variants, la feina dels científics és comprovar si l'eficàcia de les vacunes es manté amb les noves mutacions o, si per contra, ha minvat. Per ara, BioNTech ha exposat que pot produir una nova vacuna en sis setmanes, però en el cas de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca, que fa servir un vector viral, els canvis són més lents, i es creu que podria tenir preparada una vacuna contra la variant sud-africana la tardor de l'any que ve, segons constata el mateix diari britànic.
Assajos i aprovació
Ara bé, una vegada desenvolupada, és possible que s'hagi de testar, és a dir, que se n'hagin de fer assajos. Podrien ser similars als de la grip, que no són assajos a gran escala, sinó estudis menors que en demostren l'efectivitat. Una cosa així, adaptada als temps pandèmics, és el que exposa el rotatiu que podria passar amb les vacunes de la Covid-19. Malgrat tot, la nova vacuna o les noves vacunes també hauran de ser aprovades pels reguladors; en el cas europeu, per l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès).