L'investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, s'ha mostrat crític amb les mesures de protecció contra la Covid-19 pensades per les eleccions a Catalunya del 14 de febrer. En una entrevista al programa Més324 que presenta i dirigeix Xavier Grasset, Mitjà ha explicat els tres punts més crítics d'aquestes eleccions.
Primer de tot, l'epidemiòleg ha assegurat que "estan posant en risc els membres de les meses electorals", que rebran els votants confinats per coronavirus entre les 19 h i les 20 h. "Una persona contagiosa ha de fer un aïllament i això està protegit per una llei que hauria de ser superior al dret de participació", defensa Mitjà, assegurant que les franges horàries recomanades no són recomanables. Permetre votar les persones confinades per ser positives en Covid-19 o per haver estat contacte amb un cas no s'ha fet en altres eleccions, com les de Portugal o al País Basc, ha apuntat l'epidemiòleg.
En segon lloc, Mitjà ha qüestionat que les mesures de protecció dels membres de les meses amb Equips de Protecció Individual (EPI) serveixi per protegir-los quan acudeixin les persones confinades. "Posar-se'l i treure-se'l és un procediment complex i no podem pretendre que ho sàpiga la persona de la mesa", ha explicat Mitjà. "Per molts EPI que portin, corren un risc que és greu", ha sentenciat.
El dret de vot dels col·lectius de risc
Per últim, considera que les persones amb més de 80 anys que viuen en residències no tenen plenament garantit el seu dret a vot. "Un avi que viu en una residència de més de 80 anys no pot sortir a votar i això limita el seu dret a vot", ha argumentat Mitjà, defensant que amb el vot per correu no és suficient.
El trencament del confinament municipal anti-Covid en campanya
L'excepció de desplaçar-se per exercir el dret de manifestació i de participació política ha estat sempre contemplada en el document d'autoresponsabilitat del Govern, però no ha deixat de despertat polèmica el fet que es contempli una campanya amb mítings presencials quan precisament es volien ajornar els comicis per no disparar encara més els contagis. "Si no permets el desplaçament per uns motius, s'ha de justificar molt bé perquè es permet en altres", ha assegurat
Davant la polèmica suscitada per aquesta decisió, el vicepresident Pere Aragonès ha apel·lat al "sentit comú". "Continuem demanant a la població que limiti al màxim els moviments, sigui quina sigui la situació", ha defensat Aragonès. De fet, ha aprofitat per recordar que ell era partidari de posposar les eleccions i celebrar-les a la primavera perquè fer-les ara comporta "situacions problemàtiques" com aquesta, i ha apuntat que limitar el dret a assistir a un míting podria haver comportat una nova batalla judicial, perquè es podria haver recorregut als tribunals.