La desescalada avança però, els dubtes al voltant del coronavirus encara són vius. Mentre tant, el món espera que els nombrosos grups científics que estan estudiant el virus trobin una vacuna que funcioni. Les dades són canviants. Fa uns dies, la Comissió d'Administració i Supervisió d'Actius, propietat estatal de la Xina, informava que a finals d'any podria comercialitzar una vacuna contra el virus. Aquest dilluns, són els Estats Units els que diuen que l'objectiu és trobar una vacuna a principis del 2021.
Ara per ara, hi ha diversos grups de científics arreu del món que treballen per trobar una vacuna que funcioni contra el virus. El director de l'Institut Nacional D'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units, el doctor Anthony Fauci, creu que algun d'aquests grups de recerca trobarà una vacuna efectiva durant el primer trimestre del 2021, segons informa la CNN.
Per altra banda, en declaracions a la mateixa cadena, el director de l'Institut Nacional de Salut dels EUA, Francis Collins, explicava que "si tot va bé, potser hi hauria fins a 100 milions de dosis disponibles a principis de 2021".
Malgrat tot, altres experts, com el viròleg i expert en immunologia i desenvolupament de vacunes, Larry Corey, creu que "tot hauria d'anar increïblement perfecte perquè això passés", segons recollia també la CNN. Alguns metges pensen que obtenir una vacuna efectiva pel mes de gener de l'any que ve és un objectiu massa ambiciós.
De fet, a finals de maig el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, deia que "la vacuna per al coronavirus tardarà un mínim de 18 mesos". Fins llavors, però, insisteix que hi ha "una necessitat urgent de teràpies per tractar pacients i salvar vides".
En aquest sentit, des de l'OMS posen com exemple el cas de l'ebola. "Es va descobrir que alguns medicaments que es consideraven efectius no eren tan efectius com altres medicaments quant es van comparar durant un assaig clínic". "Hem de seguir l'evidència. No hi ha dreceres", insistia Adhanom.
Quant temps es necessita per desenvolupar una vacuna?
Segons explica la mateixa CNN, els experts poden tardar entre 8 i 10 anys perquè han de passar una sèrie de fases efectives. Abans de provar-se en humans, es fan proves amb animals. Si els resultats són positius podria començar-se a testejar en humans.
Així, tal i com indica la cadena, hi ha una primera fase en què s'administra a un petit grup de participants. Amb els resultats positius, augmenta el nombre de participants en l'assaig (fase 2). En una tercera fase, si les coses van bé, també creix el nombre de persones, sobretot per comprovar els possibles efectes secundaris o estranys que se'n puguin derivar.
Primer assaig clínic d'una vacuna fiable
La prestigiosa revista científica The Lancet va publicar a finals de maig el primer assaig clínic d'una vacuna segura del coronavirus. Es tracta d'una vacuna xinesa, que ha aconseguit l'assaig clínic de fase 1 i que és segura, ben tolerada i capaç de generar una resposta immune contra el Sars-Cov-2 en humans.
L'estudi, realitzat per l'Institut de Biotecnologia de Pequín, s'ha fet en 108 adults sans i després de 28 dies dóna resultats prometedors: la vacuna produeix anticossos neutralitzants i resposta de les cèl·lules T contra el virus.
MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris
MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries