Investigadors de l'IRB Barcelona han publicat a la revista Nature un estudi sobre el mecanisme pel qual l'àcid palmític de la dieta afavoreix l'expansió dels tumors, el qual es troba en l'oli de palma. Es tracta d'una característica que no es recull en l’àcid oleic o linoleic, segons recull l'ACN. 

La recerca de l'IRB ha permès observar com el consum d'aquest oli pot ser perjudicial per al desenvolupament del càncer.  Les cèl·lules tumorals que temporalment estan exposades a una dieta rica en àcid palmític desenvolupen una identitat més agressiva que perdura en el temps, com una forma de memòria cel·lular, segons apunten els investigadors. Aquesta identitat més agressiva promou l'activació de cèl·lules de Schwann associades al tumor i la secreció d'un teixit extracel·lular facilita la metàstasi. 

En altres paraules, l'oli de palma consumit en grans quantitats pot facilitar la metàstasi i generar unes cèl·lules tumorals amb memòria més agressiva. 

La investigació que ha aixecat molt d'interès i ha rebut finançaments de diversos mesos i entitats com la Generalitat, la Fundació “la Caixa”, l'European Research Council o La Marató de TV3. 

Consum senzill 

L'efecte de l'àcid palmític és molt ràpid i costa de revertir, ja que pot afectar durant les primeres fases de la malaltia i el canvi en la dieta no reverteix la situació. 

La millor opció és la prevenció i evitar tot el possible aquesta mena d'oli, però hi ha una gran dificultat: està present en molts aliments processats. Està en molts aliments processats com pastissos, snacks i molts més.

És a dir, és molt difícil esquivar el seu consum, malgrat que en els darrers anys s'ha establert a tendència entre moltes empreses d'eliminar l'ús d'aquest oli. 

Una notícia avançada 

Els investigadors de l'IRB Barcelona fa temps que va al darrere dels efectes de l'oli de palma sobre el càncer. Tant és així que fa uns anys ja van començar albirar que hi havia una correlació entre la metàstasi i el consum de l'àcid palmític.

"El 2017 vam publicar un estudi assenyalant que l'àcid palmític es correlaciona amb més risc de metàstasi, però no en coneixíem el mecanisme. En aquest treball detallem el procés, desvelem que hi ha un factor de memòria de la capacitat metastàtica i assenyalem una via terapèutica per revertir-ho", explica el Salvador Aznar-Benitah, líder de la investigació, que no dubta a qualificar l'avenç d'"esperançador".
 

 

Imatge principal: Una ampolla d'oli de palma / Viquipèdia