L'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, ha reivindicat la missa que va presidir a la Sagrada Família dissabte passat: "Hem d'entendre que hi ha uns drets fonamentals, com el dret a la manifestació, la llibertat d'expressió i la religió".
I ho contraposa amb el sector cultural que ha carregat contra les imatges que es van veure: "Cosa que no tenen, el dret a la cultura, però m'agradaria que la cultura pogués tenir-lo si guarden la distància i les mesures i així ho entenen el govern i les autoritats sanitàries, que puguin fer un acte de tant en tant", en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.
⛪️ POLÈMICA SAGRADA FAMÍLIA | @OmellaCardenal:
— Aquí, amb Josep Cuní (@AquiCuni) November 9, 2020
"El dret de religió és un dret fonamental i això no ho té la cultura, tot i que m'agradaria que ho pogués tenir per obrir teatres i cinemes"
▶️ https://t.co/uY7vZZFzEk pic.twitter.com/zedSW3KJzM
Omella però, insisteix en els drets de l'Església: "No poden impedir els drets fonamentals, com el de la religió, que tenen tots els homes de la terra i han reconegut tots els Estats". Per això remet a les autoritats sanitàries i l'administració perquè prenguin partit d'altres sectors com la cultura. Malgrat tot, el Govern està molest per veure més de mig miler de persones concentrades dissabte a la Sagrada Família per la beatificació de Joan Roig i Diggle, coincidint amb el X aniversari de la dedicació de la Basílica, i ha obert expedient. Omella se sorprèn: "He parlat amb el Govern per dir-los: escoltin, això no és normal. Ells tenien la invitació i ho sabien tot. És la mateixa història que la missa dels difunts".
Més diàleg
A més, també demana coordinació i entesa: "S'ha d'establir més diàleg entre els governants i les diferents institucions, tant empresaris, com treballadors, sindicats, Església... Si arribem a un diàleg podríem arribar a una veritable solució i compromís de respecte entre nosaltres i no enfrontar-nos entre els ciutadans".
Malgrat tot, lamenta la polèmica: "No estic enfadat, no m'enfado fàcilment i sento molt que hi hagi gent molesta per la celebració d'aquesta eucaristia perquè s'han sentit ferits. Els demano sincerament perdó, però nosaltres hem intentat complir les normes en aquest temps complicat de pandèmia on no sabem mai tots el que hem de fer. Ens posa en una situació d'incertesa que no sabem com encertar-la ni fer-ho bé. Intentem seguir les normes amb tota humilitat".
D'altra banda, remetent al que diu el Procicat i sortint de les imatges, Omella se cenyeix a la norma del 30% d'aforament en actes religiosos: "No és el mateix una església gran o petita. Podríem haver arribat a les 800 persones i només va venir gent de Barcelona. Els del Masnou, on va viure el beat, tenien un desig enorme de veure la missa i no van venir, ho van veure per televisió. Els de Santa Coloma també m'ho van demanar i evidentment els vaig dir que havien de respectar les normes".
A la missa hi van assistir 588 persones. Sobre la qüestió ètica, en el context de la pandèmia, i si era una missa indispensable, l'arquebisbe Omella no ha entrat a analitzar-ho. Tampoc sobre les distàncies de seguretat.