Les autoritats federals dels Estats Units ho tenen clar. La variant òmicron del coronavirus és tan contagiosa que és probable que la majoria de persones del país passin la malaltia i han comparat la pandèmia amb un "desastre natural". Les autoritats han dit que l'objectiu principal és garantir que els sistemes hospitalaris no col·lapsin tot just ara que els casos estan pujant ràpidament. 

"Crec que és difícil processar el que realment està passant en aquest moment, que és que la majoria de persones tindran la covid", ha dit Janet Woodcock, directora interina de l'Administració de Drogues i Aliments (FDA per les seves sigles en anglès). "El que hem de fer és assegurar-nos que els hospitals puguin funcionar, que el transport i altres serveis no s'interrompin mentre dura l'onada", recull el diari The Guardian. 

Woodcock ha fet aquests comentaris en una audiència al Senat on els senadors, especialment els republicans, han qüestionat durament els funcionaris de l'administració encarregats de respondre a la pandèmia, fins i tot la mateixa Woodcock, i també la directora dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC), Rochelle Walensky, i l'assessor mèdic del president dels Estats Units, Anthony Fauci.

Amb diverses mutacions importants, la variant òmicron s'ha estès ràpidament per tot el món i ha batut rècords de nous casos diaris als Estats Units. El CDC informa que la variant ara és responsable de més del 98% dels casos de covid als EUA, ha reduït pràcticament a zero la variant delta en menys d'un mes.

Quant dura la covid a l'aire?

D'aquesta manera, tallar qualsevol cadena de transmissió sempre és benvingut. Així, quant de temps dura la covid a l'aire? Precisament aquesta pregunta ha estat motiu d'investigació des de l'inici de la pandèmia. Ara, un estudi demostra que el virus perd el 90% de la seva capacitat per infectar passats uns 20 minuts a l'aire. La pèrdua més gran, però, es produeix durant els primers cinc minuts. Aquesta troballa emfatitza que la transmissió es produeix en distàncies curtes, per tant, continuen sent fonamentals les mesures com la distància social i l'ús de les mascaretes. 

L'atenció s'ha centrat en els espais mal ventilats i en la transmissió aèria "al llarg de molts metres o a través d'una habitació" quan "el risc més gran d'exposició és quan estàs a prop d'algú". D'aquesta manera ho ha explicat al diari The Guardian l'autor principal de l'estudi –pendent de ser revisat– el professor Jonathan Reid, director del Centre d'Investigació d'Aerosols de la Universitat de Bristol, al Regne Unit.

 

Imatge principal: un cartell que indica que en una farmàcia s'han quedat sense tests de detecció del coronavirus / Efe