El risc de propagació de la pòlio continua sent una Emergència de Salut Pública de Preocupació Internacional, segons ha conclòs per unanimitat un comitè especialitzat de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) després d'una reunió a Ginebra (Suïssa).

El comitè ha assenyalat que la situació actual continua sent "extraordinària", i que està "greument preocupat" per l'"important augment" dels casos de virus de la pòlio tipus 1 a tot el món: el 2019 es van registrar 113 diagnòstics, davant els 28 de l'any passat. Així, han destacat la necessitat de realitzar nous esforços per abordar aquesta malaltia viral altament infecciosa que pot causar paràlisi i afecta principalment nens menors de cinc anys.

Els experts han lamentat que el progrés dels anys passats s'està "revertint", i que el risc d'una transmissió transfronterera està en el seu punt més alt des del 2014, quan es va declarar l'emergència. Això es deu principalment a l'epidèmia al Pakistan, que es va estendre a l'Iran i a l'Afganistan. Un altre soca del virus s'ha transmès de Nigèria al Txad, Costa d'Ivori i Togo; així com entre les Filipines i Malàisia.

La transmissió continua sent generalitzada al Pakistan, on el comitè ha observat una "contínua negativa a acceptar la vacunació". També han aportat proves d'una propagació més important de la pòlio al país veí Afganistan, on "la constant inestabilitat fa que desenes de nens i nenes siguin inaccessibles, especialment al sud."

Mentrestant, a Nigèria no s'ha detectat el virus de la pòlio tipus 1 des de fa tres anys, la qual cosa significa que aquest any es podria certificar que l'Àfrica és lliure del virus, segons els experts.

Respecte al virus de la pòlio derivats de vacunes circulants (cVDPV, per les seves sigles en anglès), els experts han explicat que s'han produït brots a l'Àfrica, Mediterrània oriental, Àsia sud-oriental i les regions del Pacífic occidental, mentre que set països han registrat epidèmies des de l'última reunió del comitè, celebrada fa tres mesos.

A més, s'ha notificat la propagació d'un altre soca de cVPDV a l'Àfrica occidental i l'àrea del llac Txad, arribant a costa d'Ivori, Togo i Txad, així com de les Filipines a Malàisia. "La ràpida aparició de múltiples soques a diversos països no té precedents, és molt preocupant i encara no s'entén completament", han asseverat els experts en un comunicat.

Recomanacions de l'OMS

Davant d'aquesta situació, l'OMS ha recomanat a aquests països que declarin, si no ho han fet, que la interrupció del virus de la pòlio sigui una emergència de salut nacional i que, entre altres coses, s'assegurin que tots els residents i visitants a llarg termini i de totes les edats rebin una dosi de la vacuna oral.

El comitè també ha aconsellat intensificar la coordinació per augmentar la cobertura de vacunació de les persones que viatgen i que travessen regularment les fronteres, així com per millorar el monitoratge de la qualitat de la vacunació en els punts de trànsit, juntament amb el seguiment dels viatgers no vacunats.