Després de la decisió d'Israel i Alemanya d'oferir una inoculació de reforç a la seva població de gent gran, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat avui una moratòria mundial a una tercera dosi de les vacunes contra la covid-19 atès que encara hi ha països sense protecció.

La població més vulnerable, sense protecció

"Entenem la preocupació dels governs de protegir les seves poblacions de la variant delta, però no podem acceptar que els països que ja han utilitzat la majoria dels subministraments de vacunes, utilitzin encara més, mentre que les poblacions més vulnerables del món segueixen sense protecció", ha assegurat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I és que, de 4.000 milions de vacunes administrades en l’àmbit global, més del 80% han anat a països d'ingressos alts i mitjans, que representen en conjunt menys de la meitat de la població mundial, ha precisat, per il·lustrar la desigualtat en l'accés a una de les intervencions vitals per aturar la pandèmia.

En aquest sentit, ha afegit que es necessita un "un canvi urgent", quant a què "la majoria de les vacunes que van a països amb ingressos" passin a ser destinades als "països amb ingressos baixos".

 

Joves després d'haver rebut la vacuna contra la covid a La farga Hospitalet / Sergi Alcàzar

Una desena de països aposten per la tercera dosi

Aquests països no són els únics que han fet aquesta reflexió que oblida els estats amb menys població immunitzada. Un exemple és el Regne Unit, que té previst fer el mateix a partir de setembre. 

De fet, en total, ja són quasi una desena de països els que han aprovat tirar endavant amb la tercera dosi de la vacuna. Altres ho estan debatent i, en paral·lel a aquest plantejament, ja hi ha estats que han començat a adquirir dosis de reforç o que tenen contractes amb algunes farmacèutiques per als anys 2022 i 2023 per disposar de més vacunes (com és el cas de l'Estat espanyol).

Espanya obre la porta

El 23 de juliol, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, admetia per primera vegada que "tot apunta" que caldrà administrar "una tercera dosi de reforçcontra la covid-19. Paral·lelament, la titular de Sanitat anava més enllà i reconeixia que, a causa de les noves variants del coronavirus, és possible que sigui necessari vacunar-se cada any. Això sí, per ara, no hi ha cap termini previst ni se sap quan s'aprovaria aquesta mesura, en cas que prosperi.

La decisió d'implementar una tercera dosi no acaba de satisfer a l'Organització Mundial de la Salut, que considera que cal "més evidència científica" que provi l'eficiència d'aprovar-la. 

Una major protecció contra la soca Delta

La decisió dels israelians - els primers a prendre-la - va arribar un dia després que l'empresa nord-americana publiqués unes dades que demostrarien que el nivell d'efectivitat baixa del 91 al 84% després dels sis mesos des de la darrera inoculació. A més, calculen que l'índex d'eficàcia baixaria una mitjana d'un 6% cada dos mesos. En paral·lel, l'estudi provaria, en principi, que una tercera dosi ajudaria a una major protecció contra la variant Delta.

 

Imatge principal,  Tedros Adhanom Ghebreyesus / OMS