"La covid-19 encara està molt present". És l'advertència que ha fet aquest dimarts l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha explicat que el virus circula a tots els països, i que és "poc probable" que les infeccions disminueixin a curt termini. A més, ha assenyalat que la davallada en la producció de vacunes està augmentant el risc que sorgeixin noves variants més greus. La directora de Prevenció de Pandèmies de l'organisme, Maria Van Kerkhove, ha explicat en una conferència de premsa a Ginebra que "les proves amb resultat positiu depassen el 10%, però la xifra fluctua segons la regió", i que s'han registrat noves onades a Amèrica, Europa i el Pacífic Occidental, segons les dades obtingudes pel sistema de vigilància de l'agència sanitària, basats en sentinelles de 84 països. Com a exemple, Van Kerkhove ha assenyalat que als Jocs Olímpics de París, "almenys 40 atletes han donat positiu".
L'OMS alerta: l'augment de la circulació pot provocar l'aparició de noves variants
A Europa, els positius en les proves de diagnòstic se situen en el 20%, fet que demostra que la covid-19, a diferència d'altres virus respiratoris, es propaga amb facilitat independentment de l'estació de l'any. A més, segons l'anàlisi de les aigües residuals, la circulació del virus és de 2 a 20 vegades més gran que les xifres documentades. Durant la conferència, l'experta ha alertat que una alta circulació del virus augmenta el risc que aparegui una soca més greu que pugui evadir els sistemes de detecció i no respondre a la intervenció mèdica. "Estic preocupada", ha admès l'especialista de l'OMS, argumentant que amb una cobertura de vacunació tan baixa i una circulació tan gran, "si tinguéssim una variant que fos més virulenta, la susceptibilitat de les poblacions en risc a desenvolupar una malaltia greu seria enorme".
Si bé les admissions hospitalàries, incloses les de cures intensives, continuen sent molt menors que durant el pic de la pandèmia, l'OMS ha instat els governs a enfortir les campanyes de vacunació, garantint que els grups de més risc rebin les vacunes almenys una vegada cada dotze mesos. En aquest sentit, han reconegut que hi ha certs problemes d'abastament perquè la producció de vacunes ha baixat l'últim any perquè les companyies dubten que hi continuï havent mercat. "Siguem molt clars: hi ha un mercat per a les vacunes contra la covid-19 que ja estan fetes", ha afirmat Van Kerkhove.