El dengue ha estat durant molts anys una malaltia natural de certes regions més càlides del planeta, ara la seva afecció s'escampa per tot el món. Tant és així que l'OMS alerta que actualment la meitat de la població mundial està exposada a contraure-la. "La incidència mundial per dengue ha augmentat perillosament en les dues últimes dècades, fet que planteja un desafiament molt important per a la Salut Pública mundial", ha advertit Raman Velayudhan, cap de la Unitat de Salut Pública Veterinària, Control de Vectors i Medi Ambient al Programa Global de Malalties Tropicals Desateses de l'OMS. 

 És una malaltia que afecta persones de totes les edats, amb símptomes que varien entre una febre lleu a una febre incapacitant, acompanyat de dolor intens de cap, dolor darrere dels ulls, dolor en músculs i articulacions, i eritema. La malaltia pot progressar a formes greus, caracteritzada principalment per xoc, dificultat respiratòria i dany greu d'òrgans. El virus es transmet principalment per la picada de mosquits infectats i, actualment, no hi ha un tractament específic

El canvi climàtic i la globalització 

Com és que aquesta malaltia anteriorment regional ara s'escampa per tot el món? Principalment pel canvi climàtic. A mesura que l'escalfament global avança, hi ha més zones càlides que els mosquits que transmeten el virus poden considerar un hàbitat. Per altra banda, la globalització, la que l'increment de la mobilitat al món també permet que aquests animals arribin a zones que seria impossible sense mediació humana. 

Alerta per pandèmies

El canvi climàtic obre una nova frontera de risc de pandèmies globals, respecte al qual fa tempos que l'OMS adverteix als governs d'arreu del món (amb èxit relatiu). El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reconegut que el preocupa "greument" que els països no compleixin el compromís d'arribar a un acord per abordar futures pandèmies. "No aconseguir l'acord sobre la pandèmia i les esmenes a l'RSI serà una oportunitat perduda que les generacions futures potser no ens perdonen", ha lamentat, per afegir que "caldrà valentia i compromís", ja que "no s'arribarà a un consens si tots romanen atrinxerats a les seves posicions". Així les coses, durant el seu discurs, Tedros ha repassat les fites del 2023, i ho ha definit com un any d'"emocions trobades" per a l'OMS. Entre els èxits s'inclouen la fi de la Covid-19 i mpox com a emergències sanitàries globals.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.