L'Organització Mundial de Salut llança una advertència sobre el consum de begudes vegetals alternatives a la llet animal. Segons un informe publicat aquest divendres per l'OMS Europa i la Xarxa Mundial del Iode (IGN) l'ús creixent de productes d'origen vegetal com a alternativa a fonts de iode com la llet i els seus derivats així com el peix contribueix a una ingesta deficient d'aquest element, i per tant problemes per a la salut, en especial per a les dones embarassades que tenen una major necessitat d'aquest element químic.
El director regional de l'OMS per a Europa, Hans Henri P. Kluge, apunta que "el canvi cap a alternatives als lactis basades en productes d'origen vegetal, especialment en dones —que ja tenen major risc de deficiència de iode i malalties tiroidals que els homes— és preocupant per a la seva nutrició de iode, sobretot en països on la llet és font de iode, ja que la majoria d'alternatives vegetals no ho contenen". L'informe, que s'ha publicat conjuntament per la Xarxa Global del Iode, ha destacat que els aliments no produïts o cuinats a les cases com el pa o el menjar preparat són la principal de sal en la dieta occidental.
Les begudes vegetals, en auge
La creixent popularitat de les alternatives vegetals contribueix que cada cop es consumeixi menys iode. L'OMS recorda que la llet i els productes lactis són fonts importants de iode en molts països d'Europa occidental i central, especialment per als nens. Molts pinsos i suplements per a animals estan enriquits amb iode per millorar la salut dels animals de granja i la producció de llet. Diversos estudis revelen, que a Alemanya, només el 9% de la sal en productes processats era iodada, percentatge que augmenta al 34% a Suïssa. Precisament, per aquesta raó és que l'OMS recomana entre altres mesures impulsar mesures per a l'ús obligatori de sal iodada en aquesta mena d'aliments. "Considerant el canvi en el paisatge dietètic, existeix també una necessitat d'assegurar l'enfortiment apropiat d'alternatives a la llet i els productes lactis amb iode", apunta l'informe, que a més, denuncien una "falta de coneixement" entre el públic i les autoritats sanitàries sobre aquest problema. L'OMS apunta que el consum de iode és especialment important per al desenvolupament cerebral del fetus abans i durant l'embaràs, i la seva deficiència pot afavorir el risc d'avortament. Per tot plegat, l'OMS recomana incloure suplements amb iode.
Segons l'Organització Mundial de la Salut la deficiència de iode provoca la freqüència de trastorns tiroidals prevenibles, entre ells l'hipertiroïdisme, que també pot comportar el risc de patir arrítmies cardíaques, osteoporosis i deterioració cognitiva.