L'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que, si segueix la tendència de creixement de contagis a tota Europa, se superaran els 2,2 milions de morts per covid-19 a la primavera de 2022. Dit d'una altra manera, calculen que, d'ara fins aleshores, hi podria haver 700.000 defuncions més pel virus. La projecció que fa l'organisme es basa en les actuals dades: hi ha una mitjana de prop de 4.200 morts al dia al continent europeu, una xifra que es duplica en comparació amb la mitjana que hi havia a finals de setembre.

La suma de decessos dels 53 països que formen part de la Regió Sanitària Europea que contempla l'Organització Mundial de la Salut és superior a 1,5 milions. En 49 d'aquests 53 estats, l'OMS pronostica una tensió "alta o extrema" a les Unitats de Cures Intensives (UCI) des d'ara fins a l'1 de març de 2022.

Per posar fre a aquest creixement explosiu de casos a Europa, l'organisme recepta seguir duent la mascareta, rentar-se les mans sovint, ventilar els espais interiors, mantenir la distància física, vacunar-se quan pertoca i també rebre la dosi de reforç si aquesta s'ofereix. L'OMS fa èmfasi en la necessitat d'augmentar les taxes de vacunació als països que tenen un percentatge més baix de població amb la pauta completa. Paral·lelament, avalen l'ús del passaport covid com a "eina col·lectiva que permet a les societats i a les persones continuar amb les seves activitats habituals".

A favor de la dosi de reforç

Malgrat les reticències que ha estat expressant l'Organització Mundial de la Salut en els darrers mesos sobre la possibilitat d'inocular una dosi de reforç a la població, l'organisme ara dona suport a què els països "considerin la possibilitat d'administrar-la als majors de 60 anys i al personal sanitari com a mesura de precaució". Inicialment, l'OMS expressava els seus dubtes per la manca de cobertura vacunal en els països en vies de desenvolupament o amb menys recursos. En aquesta línia, defensen una major redistribució.

D'altra banda, recalquen la importància de l'ús de les mascaretes perquè "redueix la incidència de la covid-19 en un 53%". En aquest sentit, apunten que, actualment, el 48% dels europeus utilitzen mascareta quan surten de casa. Ara bé, també indiquen que, si el 95% de la població portés mascareta, "es podrien evitar més de 160.000 morts per a l'1 de març de 2022".

Entre els factors que assenyalen els experts pel nou increment de casos de coronavirus, hi ha el domini de la variant Delta, l'aixecament de restriccions, la baixada de les temperatures i, per tant, una major quantitat de reunions en espais interiors i un gran nombre de persones que encara no estan vacunades. De fet, a escala europea, només el 53,5% de la població ha rebut la pauta completa de la vacuna de la covid-19.

 

Imatge principal: Una sanitària, en un hospital. Unsplash.