Europa torna a ser l'epicentre de la pandèmia de la covid. No és nou, ja fa alguns dies que es diu. Aquest dimecres, però, l'Organització Mundial de la Salut ha volgut avisar a la població. En aquest sentit, s'ha reiterat que si la situació no canvia, Europa podria sumar mig milió de morts més des d'ara fins a l'1 de febrer per coronavirus. Ho ha dit el director regional de l'OMS per a Europa, Hans Kluge, que ha intervingut durant la presentació de l'Orientació del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025.
Així, ha destacat que els 43 països de la regió europea de l'OMS, que inclou 53 estats d'Europa i Àsia central, entre ells Rússia i diverses repúbliques exsoviètiques. Aquests països, segons ha reiterat preocupat, s'enfrontaran "a una tensió elevada o extrema" de la capacitat hospitalària durant aquest període.
Precisament per aquest motiu, ha insistit que "segons una projecció molt diable, si ens mantenim amb aquesta trajectòria, podríem tenir un altre mig milió de morts a causa del coronavirus a Europa i Àsia central abans del primer de febrer de l'any que ve".
Situació del coronavirus a Europa
I és que la situació a Europa és força preocupant. Si es dona un cop d'ull al mapa de casos diaris confirmats per cada milió de persones del portal Our World in Data, es pot veure com els tons són més aviat vermells fort i fins i tot negre en alguns països. Estònia és un dels països més afectats amb 1080,28. Però, no és el més afectat. Eslovàquia amb 1.012,22, Eslovènia amb 1537,21 o Croàcia amb 1.234,36 són altres estats que tenen incidències altes.
En aquest altre mapa interactiu, es pot veure els països on s'han confirmat més casos. Rússia, Regne Unit, Alemanya, Ucraïna i Països Baixos són alguns dels països més afectats per aquesta nova onada del coronavirus a Europa.
Vacunació a Europa
En aquest context de nova onada és fàcil preguntar-se per les vacunes. Segons Our World in Data, a Rússia només el 34,2% està completament vacunada contra el coronavirus. Estònia, que té una incidència alta del virus, té un 58,1% de la població vacunada. Eslovènia un 54,1% i a Croàcia no s'arriba ni a la meitat de la població vacunada (44,6%). Ucraïna no arriba ni al 20% (18,8%).
Paradoxalment, Portugal té un 87,4% de la població vacunada, Espanya un 80% i Itàlia un 72,2%.
Mesures que s'han pres
Els Bàltics (Letònia, Lituània i Estònia) ja comencen a veure com el seu sistema de salut pública es tensa de nou. Letònia, de fet, ja ha imposat un toc de queda nocturn, ha prohibit reunions públiques i privades, i ha limitat les compres a béns essencials. Estònia ha cancel·lat esdeveniments públics i reunions per a persones no vacunades i ha demanat que els que han rebut la vacuna facin servir mascaretes a l'interior.
Moscou va declarar una setmana de vacances pagades obligatòria, una setmana que algunes regions ja han decidit prorrogar. És el cas de Novgorod, una regió al nord-est del país ja ha confirmat que estendrà aquesta setmana no-laboral. Per altra banda, Països Baixos també ha fet passos enrere. Des del passat 6 de novembre, és obligatori l'ús de la mascareta en espais públics i també fent el passaport covid un document obligatori per entrar a museus i altres espais. Una mesura que segueix també Bèlgica, a partir d'aquest dilluns ha endurit també les restriccions. El nombre de casos, tal com destaca el The Guardian, ha superat el nivell més alt en un any. També s'ha imposat l'ús de la mascareta en interiors i s'ha incentivat a la població a treballar de manera remota.