L'Organització Mundial de la Salut s'ha convertit durant les últimes setmanes en l'encarregada de donar les males notícies. Si ja s'ha oposat a començar a tractar el coronavirus com una epidèmia, com planeja fer el govern espanyol quan passi la sisena onada, ara adverteix que l'òmicron no serà l'última variant del virus covid-19. El doctor Bruce Aylward, assessor sènior de l'OMS, ha alertat de la possibilitat que en el futur en sorgeixi una de més mortal mentre continuï circulant el virus.
"Òmicron probablement no serà l'última variant de la covid-19. No ho sabem encara, però com més circuli el virus, més possibilitats hi ha que sorgeixi una nova variant més mortal que òmicron", ha alertat en roda de premsa. En aquest sentit, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha recordat que la setmana passada es van notificar més de 15 milions de nous casos de covid-19 a tot el món, "el nombre més gran de casos notificats en una sola setmana". "I sabem que es tracta d'una subestimació", ha puntualitzat.
Morts estabilitzades
Tanmateix, ha detallat que el nombre de morts setmanals notificades "s'ha mantingut estable des d'octubre de l'any passat, amb una mitjana de 48.000 morts setmanals." "Encara que el nombre de pacients hospitalitzats està augmentant en la majoria dels països, no és al nivell de les onades anteriors", ha celebrat.
Ghebreyesus creu que això es pot deure "possiblement" a la menor gravetat d'òmicron i a la immunitat generalitzada per la vacunació o la infecció prèvia. En qualsevol cas, ha enviat un missatge de prudència a la població: "Encara que òmicron causa una malaltia menys greu que delta, continua sent un virus perillós, especialment per als qui no estan vacunats. Gairebé 50.000 morts a la setmana són 50.000 morts de més. Aprendre a viure amb aquest virus no significa que puguem, o deguem, acceptar aquest nombre de morts".
Evitar contagis
Donis de l'OMS també han recordat el seu pronòstic que preveu que més de la meitat dels europeus s'encomanarà amb òmicron en els dos mesos vinents, l'epidemiòloga líder de l'OMS, Maria van Kerkhove, ha assenyalat que existeixen "les eines per planejar i evitar que es compleixi". "Demanem a tots que ens ajudin a reduir la transmissió", ha agregat.
Per la seva part, Aylward s'ha mostrat impressionat amb la gran crescuda d'òmicron: "La corba de l'epidèmia és sorprenent. En 30 anys treballant amb malalties infeccioses mai havia vist res igual. Cal fer tot el possible per frenar els contagis".
Contra l'epidèmia
Van Kerkhove ha rebutjat que, de moment, estiguem entrant en una fase d'endèmia. "No hi haurà una situació endèmica en un país mentre a la resta del món hi continua havent una pandèmia. Així no és com funciona. El que passarà a la primavera depèn de nosaltres. El coronavirus es farà endèmic, no hi ha cap mena de dubte, però no estem allà encara. Estem en meitat d'una pandèmia", ha reivindicat.
Per la seva part, Tedros ha instat a "no permetre que aquest virus tingui via lliure ni abaixar la guàrdia, especialment quan hi ha tantes persones al món que continuen sense vacunar-se". "A l'Àfrica, més del 85 % de les persones encara no han rebut una sola dosi de vacuna. No podrem acabar amb la fase aguda de la pandèmia si no tanquem aquesta bretxa", ha ressaltat.