Avís de l'Organització Mundial de la Salut: "Tots volem que això s'acabi. Tots volem continuar amb la nostra vida. Però la crua realitat és que ni tan sols estem a prop del final". El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va més enllà i assegura que "la pandèmia del coronavirus, de fet, s'està accelerant".
Aquestes declaracions arriben coincidint amb els sis mesos des de que aquest organisme va rebre els primers informes d'un brot de pneumònia per una causa desconeguda a la Xina. Amb aquests sis mesos, lluny d'acabar amb el virus, el món ja ha arribat als 10 milions de contagis i 500.000 morts.
El pitjor encara ha d'arribar
Lluny de donar un missatge alarmista, l'OMS es basa en les dades actuals per enviar un advertiment contundent. El president Tedros ho argumenta: "Fa sis mesos ningú hauria pogut imaginar que el nostre món i les nostres vides canviarien tant amb aquest nou virus. La majoria de la gent encara és susceptible de contagiar-se. El virus té molt d'espai encara per on moure's i tots anem plegats en aquesta missió i necessitem més paciència, humilitat i generositat els mesos vinents. Ja hi hem perdut molt, però no podem perdre l'esperança". I conclou: "Aquest és un moment per renovar el nostre compromís de donar poder a les comunitats, suprimir la transmissió, salvar vides, accelerar la recerca i el lideratge polític i moral".
Com afrontar-ho
La gestió política i econòmica d'una emergència sanitària ha comportat un canvi de paradigma social. L'OMS lamenta els "signes d'estigma, desinformació i politització" de la pandèmia i per això recorden que és important consultar les fonts oficials, com l'espai web que ha habilitat aquesta organització per consultar què ha passat i l'estat actual de tots els països. Juntament amb les principals potències mundials i organismes com la Comissió Europea, es treballa per assegurar que la vacuna, una vegada estigui disponible, pugui ser accessible per a tothom. Per satisfer les necessitats, es calcula que es destinaran més de 31.000 milions de dòlars per accelerar el desenvolupament d'aquesta vacuna, les entregues i els diagnòstics fins a finals del 2021.
L'objectiu final és salvar vides. En paral·lel a les vacunes, també hi ha la importància d'assegurar que tots els crítics puguin disposar d'oxigen i dexametasona. Cada setmana s'incrementa en un milió de persones afectades i això fa que s'hagi de preveure fins a 620.000 metres cúbics d'oxigen diaris, uns 88.000 cilindres grossos. La millor recomanació és posar atenció amb els grups d'alt risc i l'OMS cita d'exemple el Japó: "Té una de les poblacions més grans de gent envellida però la seva mortalitat és baixa. La raó és que els mateixos països, amb les seves polítiques, poden salvar vides".
D'altra banda, el paper de la recerca no s'atura. Aquesta vegada s'ha convocat una altra reunió per avaluar els avenços i les prioritats de recerca per a "l'etapa següent de la pandèmia", que ja la donen per feta. En una carta enviada als mitjans de comunicació, el president de l'OMS tanca l'escrit amb un missatge d'esperança: "Necessitem humilitat i generositat durant els propers mesos. Hem perdut molt però no podem perdre l'esperança".