Un 50% dels europeus es contagiarà de la variant òmicron de la covid en sis o vuit setmanes. Aquestes són les últimes previsions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha informat que en només la primera setmana del 2022 s'han notificat més de 7 milions de nous casos de coronavirus arreu del continent. Així ho ha explicat el director regional de l'OMS per Europa, el belga Hans Kluge, mostrant la seva preocupació per l'augment de la pressió als hospitals. En aquest sentit, ha volgut enviar un missatge molt clar a les persones no vacunades, a qui ha recordat que tenen fins a 6 vegades més possibilitats d'haver de ser ingressats.
Evitar fer previsions
Segons Kluge, a Europa s'han notificat més de 7 milions de nous casos de covid-19 durant la primera setmana d'aquest any. Ahir, 10 de gener, fins a 26 països informaven que més de l'1% de la seva població es contagia de coronavirus cada setmana. A més, ha alertat que 50 dels 53 països d'Europa i l'Àsia central ja han notificat casos de la variant òmicron: "S'està convertint ràpidament en el virus dominant a l'Europa occidental i ara s'està estenent pels Balcans", ha declarat el director. A Catalunya, la nova soca ja representa un 100% dels nous casos.
Per tot plegat, Kluge ha demanat precaució: "Hem de ser molt prudents amb les prediccions sobre el futur", ha assenyalat, i ha insistit en aquest punt de la pandèmia, la prioritat és protegir els grups vulnerables i el personal sanitari, mentre es minimitzen els efectes del virus sobre l'economia i les escoles. A més, ha recordat que no seria el primer cop que el coronavirus ens "sorprèn"; per exemple, semblava que enguany les festes de Nadal havien de ser més aviat normals i les hem tornat a viure amb restriccions. Per això, Kluge ha descartat fer previsions: "No és una bona idea".
El final, lluny o a prop?
Ahir, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que el preu dels antígens es regularà i que comprarà l'antiviral de Pfizer. Entre aquestes dues notícies, també va fer pública la seva intenció de canviar la manera de lluitar contra la pandèmia, apostant per començar a tractar la covid com una malaltia endèmica, com ara la grip. Les característiques del virus han canviat, va justificar Sánchez.
Aquest anunci va provocar diferents reaccions, entre les quals la del portaveu de l'OMS per a la covid, el metge David Nabarro. En el seu cas, tot i reconèixer que el final de la covid ja està "a la vista", creu que la malaltia encara plantejarà una situació molt complicada durant els tres mesos vinents, com a mínim. En una entrevista, Nabarro va lamentar que encara no es pugui dir que estem al final de la malaltia: "El podem veure, però encara no hi hem arribat", va advertir, recordant que encara queden per superar "alguns obstacles".