L'OMS ha canviat el nom de la verola del mico per evitar comentaris racistes o estigmatitzadors com els que han circulat a internet al voltant del brot global de la malaltia. A més, l'expressió feta servir fins ara afegia certa confusió perquè els simis no són els principals transmissors als humans (ho són els rosegadors). La qüestió és que hem vist com s'ha estigmatitzat el col·lectiu homosexual i al Brasil s'han arribat a matar micos. És per això que, a partir d'ara, l'Organització Mundial de la Salut farà servir el terme "mpox": una abreviació de "monkeypox", la paraula anglesa per a "verola del mico". Així s'oculta la referència als primats, mig segle després que l'any 1970 la malaltia fos batejada com a "verola del mico" quan va ser identificada per primera vegada en animals d'aquesta mena en captivitat — durant investigacions portades a terme a Dinamarca.
El nou terme serà utilitzat en tots els documents de l'OMS, encara que admetrà el terme antic durant un període de transició d'un any. L'expressió "verola del mico" serà completament eliminada quan hagin passat dotze mesos, ha informat aquest dilluns la institució. Així doncs, l'mpox serà inclòs en la llista oficial de malalties que s'actualitzarà el 2023. La decisió s'ha pres després d'un seguit de debats amb diversos òrgans assessors, experts mèdics, científics i representants de 45 governs.
Queixes a l'OMS
L'organització ha recordat que els noms de les malalties "han d'intentar minimitzar impactes negatius innecessaris en el comerç, el turisme, les espècies animals o evitar que ofenguin a qualsevol grup cultural, social, nacional, regional, professional o ètnic". L'OMS té la responsabilitat d'assignar noms a noves malalties i "molt excepcionalment" a canviar els ja establerts en casos com l'actual, en el qual diversos països i persones van elevar queixes a la institució i van proposar rebatejar la verola del mico. Ja vam veure com la institució va escollir òmicron per a una nova variant de la covid, en lloc de triar la paraula que estava predeterminada: "ksi", per evitar confusions amb el cognom xinès Xi (prou estès).
En el brot d'enguany s'han confirmat més de 81.000 casos (55 d'ells mortals) en un centenar de països, els més afectats dels quals són els Estats Units (29.000 positius), el Brasil (9.900), Espanya (7.400), França (4.100) i Colòmbia (3.800). Fins al passat 30 de setembre, a Catalunya s'havien confirmat 2.143 casos i s'havien administrat prop de 10.000 dosis de la vacuna.